Naslovna Vesti Evropska unija Evropska komisija registrovala evropsku građansku inicijativu „Pravo na lečenje”

Evropska komisija registrovala evropsku građansku inicijativu „Pravo na lečenje”

4 minuta za čitanje
0
129
Evropska komisija

Brisel, 20. avgust 2020. – Evropska komisija je odlučila da registruje evropsku građansku inicijativu pod nazivom „Pravo na lečenje”.

Organizatori inicijative pozivaju Evropsku niju da „da prednost javnom zdravlju u odnosu na privatnu dobit [i] da vakcina i terapije za borbu protiv pandemije učini globalnim javnim dobrom koje je svima slobodno dostupno”.

Ciljevi inicijative su sledeći:

  • pobrinuti se da prava intelektualnog vlasništva, uključujući patente, ne ometaju dostupnost ni raspoloživost budućih vakcina i terapija za lečenje bolesti COVID-19;
  • pobrinuti se da zakonodavstvo EU o podacima i isključivom pravu stavljanja na tržište ne ograničava promptnu delotvornost obaveznih licenci koje izdaju države članice;
  • uvesti pravnu obavezu za korisnike sredstava EU da u tehnološkom ili patentnom udruživanju dele znanje, intelektualno vlasništvo i/ili podatke koji se odnose na zdravstvene tehnologije povezane s bolešću COVID-19;
  • pravno obavezati korisnike sredstava EU na transparentnost javnih doprinosa, troškova proizvodnje i klauzula o dostupnosti i cenovnoj pristupačnosti u kombinaciji s neisključivim licencama.
  • Komisija smatra da je inicijativa pravno prihvatljiva jer ispunjava potrebne uslove i s tim u vezi odlučila je registrovati. Komisija u ovoj fazi još nije analizirala meritum inicijative.

Nakon registrovanja inicijative organizatori mogu u narednih šest meseci započeti postupak prikupljanja potpisa podrške u trajanju od godine dana. Ako inicijativa, za to vreme, prikupi milion potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati da reaguje u roku od šest meseci.

Pored toga, Komisija može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili to odbiti, a u svakom slučaju svoju odluku mora obrazložiti.

Evropska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona kao instrument pomoću kojeg građani mogu uticati na politički program. Službeno je pokrenuta u aprilu 2012.

Ako evropsku građansku inicijativu nakon službene registracije podrži najmanje milion građana iz barem četvrtine država članica EU, oni tada mogu pozvati Evropsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlašćenja.

Uslovi prihvatljivosti inicijative su sledeći: 1. ako ne izlazi očito iz okvira ovlašćenja Evropske komisije da podnese predlog pravnog akta, 2. ako nije očito uvredljiva, isprazna ili uznemirujuća i, 3. ako nije očito u suprotnosti s vrednostima EU.

Evropska komisija je dosad registrovala ukupno 75 , a  odbila 26 evropskih građanskih inicijativa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Porez na CO2 na granicama EU kao instrument zaštite klime i konkurencije

Brisel, 16. septembar 2020. – Francuska se već godinama zalaže za uvođenje poreza na emisi…