Naslovna Vesti Evropska komisija: Smanjeni troškovi rominga na teritoriji Zapadnog Balkana

Evropska komisija: Smanjeni troškovi rominga na teritoriji Zapadnog Balkana

2 minuta za čitanje
0
243
mobilni telefon

Brisel,  1. jul 2019. – Građani i preduzetnici zemalja Zapadnog Balkana od 1. jula će u mobilnoj telefoniji plaćati manje za roming u regionu, saopštila je Evropska komisija.

Korisnici mobilne telefonije u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i na Kosovu osetiće značajno smanjenje troškova rominga, pošto će pozivi biti i do osam puta jeftiniji, a troškovi prenosa podataka pašće u proseku sa 3 evra po megabajtu na 0,20 evra po megabajtu, navodi se u saopštenju.

Novi sporazum o romingu u regionu je prvi korak ka uvođenju “rominga kao kod kuće”, pri čemu se dalje smanjenje cene rominga očekuje od 1. januara 2020. godine.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel izjavila je da je “sporazum o regionalnom romingu važan signal opipljive regionalne saradnje i integracije” i da je “veoma zadovoljna što je Evropska komisija bila u mogućnosti da podrži taj proces svojim iskustvom sa uvođenjem pravila rominga u EU“.

Pozdravljam političku posvećenost koja je širom regiona pokazana u pregovorima i blagovremenoj primeni tog sporazuma. Važan cilj tog sporazum je najbolji interes građana i preduzetništva na Zapadom Balkanu,” rekla je Gabrijel.

Sporazum su 4. aprila u Beogradu potpisali ministri država Zapadnog Balkana. On je važan rezultat Digitalne agende za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija pokrenula u junu 2018.godine, navodi se u saopštenju, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ukida se naknada za roming od 1. jula u regionu Zapadnog Balkana

Beograd, 26. februar 2021. – Naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana biće ukinu…