Naslovna Vesti Evropska unija Evropska komisija spremna da zaustavi širenje onlajn terorističkih sadržaja i dezinformacija

Evropska komisija spremna da zaustavi širenje onlajn terorističkih sadržaja i dezinformacija

5 minuta za čitanje
0
394
Žan-Klod Junker

Strazbur, 13. septembar 2018. – Evropska komisija spremna je da zaustavi širenje onlajn terorističkih sadržaja i dezinformacija, objavio je 12. septembra njen predsednik Žan-Klod Junker u govoru o stanju Unije.

Komisijin predlog za zaustavljanje širenja terorističkih sadržaja na internetu uključuje pravilo "jednog sata" za uklanjanje uvredljivog materijala, kao i stroge kazne za pružaoce usluga.

 Pravilo "jednog sata" znači da je toliki rok za uklanjanje uvredljivog sadržaja na zahtev nacionalnih vlasti a nepoštovanje tog roka za posledicu može da ima kaznu u visini četiri procenta globalnog prometa provajdera u poslednjoj poslovnoj godini.

Naravno, internet platforme će moći da se žale na zahtev za povlačenje sadržaja i, ako njihova žalba bude uspešna, sadržaj će biti obnovljen na sajtu.

"Komisija je danas predložila nove propise za brisanje terorističkih sadržaja sa veba u roku od sat vremena – što je kritično vreme tokom koga se napravi najveća šteta", rekao je Junker.

"Moramo na koordinisaniji način da gonimo teroriste širom Unije. Teroristi ne znaju za granice. Ne možemo sebi da dozvolimo da nesvesno postanemo saučesnici zbog nesposobnosti da sarađujemo", istakao je predsednik EK.

Komisija je još u martu objavila planove za boru protiv terorističkih sadržaja na internetu ali su predlozi bili više savetodavni i bazirani na dobrovoljnosti provajdera da uklone sadržaje.

Junkerova namera da ta pravila postanu zakon ukazuje na činjenicu da saradnje sa provajderima usluga gotovo da i nema i da je za borbu sa onlajn terorističkim sadržajima potrebno više.

Evropska komisija predložila je nova pravila u svetlu predstojećih evropskih izbora u maju 2019. a sa ciljem da zaštiti demokratski integritet procedure glasanja.

"Želim da Evropljani u maju mogu da načine svoj politički izbor na poštenim, bezbednim i transparentnim evropskim izborima", rekao je Junker.

Kako je dodao, "u našem onlajn svetu rizik od mešanja i manipulacija nikada nije bio veći. Vreme je da se naša izborna pravila usklade sa digitalnim dobom radi zaštite evropske demokratije".

Evropska komisija je, uz borbu protiv "malignih aktivnosti" za uticaj na glasačko telo, vlastima članica EU preporučila i da usvoje mere za upravljanje rizicima po bezbednost mreže i informacionih sistema pred izbore.

"Integritet izbora može da bude ozbiljno narušen 'konvencionalnim' sajber incidentima, uključujući sajber napade na izborni proces, kampanje, infrastrukturu političkih partija, kandidate ili javne vlasti ili zloupotrebom ličnih podataka", navela je Komisija, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…