Naslovna Politika Evropska unija Evropska komisija usvojila drugi izveštaj o primeni Uredbe o građanskoj inicijativi

Evropska komisija usvojila drugi izveštaj o primeni Uredbe o građanskoj inicijativi

2 min read
0
322
Evropa za građane i građanke

Brisel, 04. april 2018. – Evropska komisija je, krajem marta, usvojila drugi izveštaj o primeni Uredbe o građanskoj inicijativi.

Procenjuje se da je od stupanja na snagu ovog instrumenta 2012. do danas, devet miliona građana EU iz svih 28 država članica dalo podršku nekoj od evropskih građanskih inicijativa, saopšteno je iz Evropske komisije.

Dosada su četiri uspešne inicijative prikupile po milion potpisa, a Komisija se obavezala da će za tri inicijative preduzeti dalje mere.

U protekle tri godine, instrument je unapređen nezakonodavnim merama. Osim toga, pristup koji je odabrala Junkerova Komisija je više politički i sada sve zahteve za registraciju (pre početka prikupljanja potpisa) ispituje Kolegijum komesara, a u nekim slučajevima se odobravaju i parcijalne registracije.

Zahvaljujući tim promenama se znatno povećao broj prihvaćenih zahteva za registraciju inicijativa: od aprila 2015. odobrena je registracija 90 odsto predloženih inicijativa, u poređenju sa 60 odsto predloženih inicijativa u prethodnom trogodišnjem razdoblju.

Nakon prvog izveštaja o primeni Uredbe o građanskoj inicijativi, Komisija je predložila novu Uredbu, koja će evropsku građansku inicijativu učiniti dostupnijom i manje složenom te će je organizatori inicijativâ i oni koji ih podržavaju lakše koristiti. Taj predlog sada moraju da usvoje Evropski parlament i Savet.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…