Naslovna Politika Evropska perspektiva Zapadnog Balkana potreba, a ne pozivnica

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana potreba, a ne pozivnica

4 min read
0
508
Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije

Brisel, 9. novembar 2017. – Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da evropska perspektiva za Zapadni Balkan treba da bude otvorena i da se posmatra kao potreba, a ne pozivnica. Za približavanje zemalja regiona EU zalagaće se Bugarska tokom predsedavanja Uniji u prvoj polovini 2018.

Nakon što je Junker rekao da Srbiju i Crnu Goru vidi u EU pre 2025, predsednik Srbije kazao je da na osnovu te izjave misli da bi Srbija 2023. mogla da bude članica EU.

Junker je na konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim rekao da su razgovarali o bugarskom predsedavanju EU 2018. godine, čiji je jedan od prioriteta proširenje Unije na Zapadni Balkan.

Predsednik Evropske komisije je rekao da su razgovarali o politici u "komplikovanu regionu" u kojem Bugarska ima središnu ulogu i da treba podržati da evropska perspektiva bude otvorena za Zapadni Balkan.

"Zasad ne deluje da možemo primiti nove države do 2019, ali voleo bih da se evropska perspektiva ne vidi kao pozivnica, nego kao potreba", rekao je Junker, ocenivši da će Srbija i Crna Gora postati članice EU pre 2025.

Junker je pozdravio moto bugarskog predsedavanja EU “Zajedno smo jači” i dodao da će Bugarska u narednih šest meseci biti “prestonica” Evrope.

"To je jedinstvena šansa za ovu divnu zemlju da dokaže i pokaže da Bugari znaju vrednost Evrope, jer je Evropa deo DNK Bugarske".

Junker je rekao da su razgovarali i o projektu brze železnice i dodao da Evropska komisija podržava projekat povezivanja Crnog mora s Jadranskim morem.

Premijer Bugarske je rekao da postoji prilika da se Balkansko poluostrvo dovede u EU dok iz njega izlazi Velika Britanija.

Posle Bugarske, Uniji će predsedavati Austrija i Rumunija, zemlje bliske Zapadnom Balkanu, zbog čega je, ocenio je Borisov, sada pravo vreme da se omogući regionu da se više približi EU.

"Mislim da je važno i da je moguće da imamo odluke o takvoj perspektivi", rekao je Borisov i dodao da treba gledati napred i da bez rizika nema napredovanja, preneo je EUObserver.

Borisov je kazao da ne postoji "stvarni rizik" za EU u približavanju Zapadnog Balkana, a da postoje mogućnosti za investicije.

Bugarski premijer je rekao da će u maju u Sofiji biti sednica Evropskog saveta s liderima Zapadnog Balkana, dok će početkom januara Komisija biti u Bugarskoj, što je, po njegovim rečima, "prilika ne samo za Bugarsku, nego za ceo region da se predstavi u dobrom svetlu", preneo je Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…