Naslovna Vesti Evropska unija je tačka susreta država regiona

Evropska unija je tačka susreta država regiona

4 minuta za čitanje
0
17,018

Podgorica, 23. novembar 2016  (PR pres servis) – Evropska unija je tačka susreta država regiona, a one na tom putu treba da sarađuju kroz različite vrste regionalnih inicijativa, ocenjeno je na tribini nedeljnika „Vreme“.

Tribina „Mesto susreta: šta je to Balkan, šta pričaju o njemu i šta bi Balkan mogao da bude“ je održana u okviru projekta „Tačka susreta“, koji realizuje nedeljnik „Vreme“ uz podršku Fondacije za otvoreno društvo i Foruma ZFD.

Predstavnik Centra za primenjene evropske studije iz Beograda, Milan Aleksić, ocenio je da je jedan od velikih problema svih društava u regionu što su ona prepolitizovana.

„Bojim se da je prepolitizacija osnov da se skreće sa drugih životnih problema – sa razvoja, standarda naših građana i da smo svi zarobljeni u tom kvazibavljenu politikom, koje nigde ne vodi. Ono što nas spaja danas jeste što su Srbija, Crna Gora i Makedonija započele proces evropskih integracija i u njemu su različito odmakle“, rekao je Aleksić u PR Centru.

 
 

Kustos za saveremene vizuelne umetnosti iz Skoplja, Ivana Vaseva, kazala je da je u poslednjih deset godina Makedonija zaokupljena sobom.

„Potpuno smo okrenuti sebi. Makedonsko pitanje ko smo mi – otišli smo toliko daleko da sad postoje tvrdnje da imamo korene od Aleksandra Makedonskog, koje su potpuno nebulozne. Sa druge strane, postoje veze između Makedonije i ostalih zemalja u regionu kada je u pitanju kulturni i građanski sektor“, navela je Vaseva.

 
 

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević, smatra da nema toliko regiona u kojima se više živi u istoriji i za istoriju, a manje u sadašnjosti i za budućnost, nego što je to naš region, „a da se toliko malo zna o toj istoj istoriji, odnosno da se njome vrlo sistematski manipuliše“.

„Istorija je jako važna, ali ako je saznajemo na pravi način. Ona u ovom trenutku region ozbiljno deli, ali ne smemo istoriju posmatrati kao isključivu“, istakla je Uljarević.

 
 

.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…