Naslovna Vesti Evropska unija Evropska unija oštro osudila mere SAD protiv Međunarodnog krivičnog suda

Evropska unija oštro osudila mere SAD protiv Međunarodnog krivičnog suda

4 minuta za čitanje
0
100
Međunarodni krivični sud

Brisel, 04. septembar 2020. – Evropska unija oštro je kritikovala odluku SAD da uvedu sankcije zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda, ocenivši da je reč o podrivanju međunarodnog pravosuđa.

SAD su uvele sankcije protiv dvoje zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda zbog istraga o mogućoj odgovornosti američkih vojnika za ratne zločine.

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio da EU “stoji uz” Međunarodni krivični sud (MKS) i da je sa takvim stavom upoznala i Vašington.

EU se odlučno protivi svim pokušajima da se podrije međunarodni sistem krivičnog pravosuđa ometanjem rada njegovih glavnih institucija“, rekao je Stano u Briselu.

Portparol je istakao da je “apsolutno neophodno da pravda bude zadovoljena na međunarodnom nivou“, a da je MKS “jedan od ključnih aktera u borbi protiv nekažnjivosti“.

Stojimo uz sud i nismo zadovoljni merama preduzetim protiv njegovih aktivnosti“, dodao je Stano.

EU u načelu odbacuje eksteritorijalnost trećih zemalja od sankcija. Dakle, naravno, mi ne odobravamo te mere… Naše predstavništvo u Vašingtonu već je izrazilo zabrinutost“, rekao je Peter Stano.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo 3. septembra je objavio da Vašington uvodi sankcije glavnoj tužiteljki MKS Fatui Bensudi i šefu odeljenja za pravosuđe Fakisu Mošokoki.

To je do sada najagresivniji potez administracije predsednika Donalda Trampa, koji pokušava da spreči istragu MKS o mogućim ratnim zločinima američkih vojnih i obaveštajaca.

Pompeo je rekao da je to deo poteza američkih vlasti protiv MKS, čije je sedište u Hagu, zbog istraga protiv državljana SAD i njihovih saveznica. Sankcije uključuju zamrzavanje sredstava koje zvaničnici suda imaju u SAD ili koja potpadaju pod američke zakone.

Državni sekretar je novinarima u Stejt departmentu rekao da je sud “korumpirana institucija” i da SAD “neće tolerisati njegove nelegitimne pokušaje da Amerikance podvrgne svojoj nadležnosti”.

On je dodao da bi, pored kažnjavanja dvoje zvaničnika suda, i osobe koje “materijalnu podržavaju” istragu protiv Amerikanaca takođe mogle da se suoče sa sankcijama.

Među najglasnijim kritičarima američkih sankcija našla se Francuska, čiji je šef diplomatije Žan Iv Le Drijan rekao da je to “ozbiljan napad na sud i na potpisnice Rimskog sporazuma,” i izazov upućen sistemu multilateralnosti i nezavisnosti pravosuđa.

Potez Vašingtona osudile su i Ujedinjene nacije i brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Porez na CO2 na granicama EU kao instrument zaštite klime i konkurencije

Brisel, 16. septembar 2020. – Francuska se već godinama zalaže za uvođenje poreza na emisi…