Naslovna Vesti Evropska unija Evropska unija postigla sporazum o smanjenju emisije gasova

Evropska unija postigla sporazum o smanjenju emisije gasova

2 minuta za čitanje
0
259
Evropa

Brisel, 21. april 2021. – Evropska unija postigla je sporazum o smanjenju neto emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 55 posto do 2030. godine, pomerivši naviše ranije ciljanu stopu, ali ne onoliko koliko zahtevaju ekološki aktivisti.

Ciljana stopa treba da omogući bloku da krene putem koji će obezbediti da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. i da usmeri EU na put koji bi, ako se usvoji globalno, ograničio rast temperature u svetu na 1,5 stepeni iznad predindustrijskog nivoa, čime bi se izbegle najgore posledice zagrevanja, prenosi Rojters.

Nakon razgovora održanih rano jutros, pregovarači iz Evropskog parlamenta i Evropskog saveta, koji predstavljaju 27 vlada EU, definisali su stopu smanjenja emisija u odnosu na nivo iz 1990. godine.

Do 2019. godine emisije u EU su već bile za 24 procenta niže nego 1990. godine, dok je ekonomija porasla za oko 60 posto.

Ciljanom stopom od 55 procenata zamenjen prethodni plan bloka o smanjenju emisija za 40 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 1990.

Poslanici EU tražili su da se ide korak dalje na 60 posto, dok su se lideri EU na decembarskom sastanku u Briselu složili da oko nivoa od 55 odsto, podseća Rojters.
Organizacija Grinpis je saopštila da bi smanjenje trebalo da bude 65 procenata.
Ovo je značajan trenutak za EU. Postigli smo ambiciozan sporazum da svoj cilj klimatske neutralnosti unesemo u zakonsku obavezu, kao vodič za naše politike u narednih 30 godina“, naveo je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…