Naslovna Vesti Evropska unija Evropski ombudsman pokrenuo istragu zbog brojnih optužbi za agresivno ponašanje hrvatske policije prema migrantima

Evropski ombudsman pokrenuo istragu zbog brojnih optužbi za agresivno ponašanje hrvatske policije prema migrantima

1 minuta za čitanje
0
296
Emili O'Rejli

Strazbur, 12. novembar 2020. – Ombudsman EU pokrenuo je istragu zbog navodnog neuspeha Evropske komisije da zaštiti prava migranata i izbeglica koji su se žalili da su ih hrvatski policajci maltretirali i pljačkali na granici.

Ombudsman EU istražuje potencijalno saučesništvo izvršnih organa EU u lošem upravljanju sredstvima koja je trebalo da budu potrošena na nadzor policijskih službenika.

Postoje brojne optužbe za agresivno ponašanje hrvatske policije prema migrantima na granici sa BiH, uključujući i jedan incident u kojem je migrant pogođen iz vatrenog oružja.

Hrvatska konstantno odbacuje optužbe, a u oktobru je saopštila da će pokrenuti istragu s ciljem da se otklone sve sumnje.

U junu su mediji pisali da je Komisija pokrivala neuspeh Hrvatske da utroši novac EU namenjen za nadzor graničnih policajaca.

Zvaničnici Evropske unije optuženi u tekstu su za “nečuveno zataškavanje” dokaza o neuspehu hrvatske Vlade u nadzoru policije, višestruko optužene za pljačkanje, zlostavljanje i ponižavanje migranata na svojim granicama.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…