Naslovna Vesti Evropska unija Evropski parlament podržao novi program “EU za zdravlje”

Evropski parlament podržao novi program “EU za zdravlje”

4 minuta za čitanje
0
235
Evropski parlament

Brisel, 13. novembar 2020. – Evropski parlament podržao je novi program “EU za zdravlje” („EU4Health”) kojim bi Evropska unija trebalo bolje da se pripremiti za zajedničko delovanje u slučaju prekograničnih zdravstvenih kriza poput pandemije COVID 19.

Pandemija COVID 19 pokazala je da Uniji hitno treba ambiciozan program koji će omogućiti da evropski zdravstveni sistemi budu spremni na buduće zdravstvene pretnje, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Program „EU4Health” trebalo bi da Uniju bolje pripremi na velike prekogranične zdravstvene pretnje i poveća otpornost zdravstvenih sistema.

Novi program će omogućiti efikasniju reakciju na buduće epidemije, ali i na dugoročne probleme kao što su starenje stanovništva i zdravstvena nejednakost.

Parlament je na plenarnoj sednici u Briselu sa 615 glasova za, 34 protiv i 39 uzdržanih usvojio stav o predlogu Komisije da se delovanje EU u zdravstvenom sektoru znatno ojača sprovođenjem novog programa „EU za zdravlje” koji je Komisija predvidela u okviru plana oporavka EU za razdoblje 2021. – 2027.

Poverenica Komisije za zdravstvo Stela Kirjakides je, obraćajući se poslanicima, naglasila važnost podrške ovakvom programu dok se EU suočava sa zdravstvenom krizom prouzrokovanom širenjem COVID 19.

Teška su vrermena za naše građane, za ekonomske aktivnosti država članica, za zdravstvene sisteme naše Evropske unije. Skok broja slučajeva krajnje je zabrinjavajući, samo u EU imamo osam miliona potvrđenih slučajeva. Raste broj hospitalizacija i zdravstvenih problema povezanih s pandemijom“, ukazala je Kirjakides.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je “u trijalogu parlamenta, Veća i Komisije osnažen program ‘EU za zdravlje‘” i naglasila da  je u tome od ključne važnosti bio rad evroparlamenta.

Evropski parlament se zalagao da se u dugoročnom budžetu EU sredstva za taj program utrostruče sa 1,7 milijarde eura, koliko su predlagale države članice, utrostruči na 5,1 milijarde evra.

Tokom korona krize otkrivene su brojne slabosti nacionalnih zdravstvenih sistema, između ostalog njihovom zavisnošću od snabdevenošću lekovima, medicinskim proizvodima i ličnom zaštitnom opremom iz zemalja izvan EU.

Zbog toga bi cilj programa trebalo da bude razvoj evropskog sistema praćenja, izveštavanja i prijave nestašice lekova, medicinskih proizvoda, vakcina i dijagnostičkih alata. Na taj bi se način izbegla fragmentacija jedinstvenog tržišta i osigurala veća dostupnost i niže cene tih proizvoda, uz istovremeno ograničavanje ovisnosti njihovih lanaca dostave trećim zemljama, navodi se u saopštenju.

Evropski parlament sada treba da počne pregovore sa državama članicama, odnosno Većem EU, kako bi  sprovođenje programa moglo početi 2021. godine.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Nismo odgovorni za zloupotrebu objavljenih, nesumnjivih i dokazanih činjenica

Beograd, 01. decembar 2020. – Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) u saopštenju…