Naslovna Vesti Evropska unija Evropski parlament: Pojačati podršku mladim ljudima čija je profesionalna budućnost nesigurna

Evropski parlament: Pojačati podršku mladim ljudima čija je profesionalna budućnost nesigurna

3 minuta za čitanje
0
61
Evropski parlament

Brisel, 06. novembar 2020. – U jeku porasta nezaposlenosti među mladima u EU, dodatno podstaknutom pandemijom korona virusa, Evropski parlament pozvao je Evropsku komisiju i zemlje članice da pojačaju podršku mladim ljudima čija je profesionalna budućnost nesigurna.

Evropski poslanici zatražili su od članica EU da obezbede da mladim ljudima koji se prijave za nacionalne programe Garancija za mlade, budu ponuđeni “kvalitetni, raznovrsni i individualno prilagođeni poslovi, pripravništvo, praksa ili stažiranje, uključujući i pravednu platu“.

U neobavezujućoj Rezoluciji, evroposlanici su uobičajenu praksu da pripravnici i praktikanti rade bez novčane naknade osudili kao “oblik eksploatacije rada mladih ljudi i kršenja njihovih prava“.

U dokumentu se insistira i da zapošljavanje mladih treba da bude “usklađeno sa relevantnim načelima evropskih socijalnih prava, kako bi se garantovalo pravo na pravedno i jednako postupanje u pogledu uslova rada, uključujući obezbeđenje uslova rada prilagođenih potrebama osoba s invaliditetom, socijalnu zaštitu i osposobljavanje te probna razdoblja razumnog trajanja, kao i zabranu zloupotrebe atipičnih ugovora o radu“.

Naglašava se i da ugovori o pripravništvu treba da budu “u formi pisanih, pravno obvezujućih sporazuma” koji “uklju i pristojnu platu” i da “Garancije za mlade mora dovesti do zapošljavanja i da pripravništvo nikada ne bi smelo da zameni radni odnos“.

Borba protiv neplaćanja praktikanata traje već dugo. Predugo smo bili naviknuti na neplaćeno pripravništvo, ali to mora da se promeni”, rekao je novinarima predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, komentarišući činjenicu da širom Evrope, pa i u institucijama EU, bez novčane naknade radi veliki broj pripavnika i stažista, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija predstavila Akcioni plan za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena

Brisel, 25. novembar 2020. – Evropska komisija je predstavila Akcioni plan za promoc…