Naslovna Politika Evropska unija Evropski parlament usvojio set zakona o bankarskoj uniji

Evropski parlament usvojio set zakona o bankarskoj uniji

2 minuta za čitanje
0
417

Evropski parlament usvojio je 15. aprila velikom većinom paket zakona neophodnih za uspostavljanje bankarske unije koja treba da stabilizuje finansijski sistem u zoni evra.

Novi propisi treba da spreče da spasavanje banka od bankrota padne na teret građana i to tako što će to sada biti obaveza akcionara i vlasnika obveznica. Takođe, u slučaju bankrota biće zaštićeni ulozi do 100.000 evra, koji će se šedišama isplaćivati iz fondova za garantovanje depozita u članicama. Rok za isplatu tih depozita biće skraćen na 7 radnih dana do 2024. godine.

Sada “raspolažemo istinskim evropskim sistemom za nadzor svih banaka evro zone i za rešavanje njihovog eventualnog bankrota”, napisao je na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter (Twitter) evropski komesar za finansijska pitanja Mišel Barnije (Mićel Barnier).

Evropski parlament je 15. aprila usvojio tri zakona na poslednjoj plenarnoj sednici ovog saziva uoči izbora u maju. Usvojeni zakoni deo su procesa uspostavljanja bankarske unije nakon uvođenja jedinstvenog mehanizma nadzora za banke zone evra u 2013, kojim će rukovoditi Evropska centralna banka.

Opširnije o usvajanju seta zakona o bankarskoj uniji možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Video: EuroparlTV  

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija uvećava budžet za letove za povratak državljana iz inostranstva

Brisel, 27. mart 2020. – Evropska komisija predložila je da se iz budžeta EU odvoji 75 mil…