Naslovna Politika Evropska unija Evropski parlament: Utvrđen indikativni kalendar slušanja kandidata za evropske komesare

Evropski parlament: Utvrđen indikativni kalendar slušanja kandidata za evropske komesare

4 minuta za čitanje
0
236
Evropski parlament

Brisel, 16. septembar 2019. – Konferencija predsednika, koju čine predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli i lideri političkih grupa u EP, utvrdila je indikativni kalendar slušanja kandidata za evropske komesare.

Predsednik EP istakao je da je Parlament odlučan da garantuje da se proces izbora novih evropskih komesara obavi na najdemokratskiji i najtransparentniji način.

Kandidati za evrokomesare biće suočeni sa detaljnim javnim ispitivanjem o njihovim veštinama i podobnosti, kao i sposobnostima i želji da rade na rešavanju problema građana i programu koji je izabrana predsednica EK Ursula fon der Lajen predstavila evroposlanicima u julu“, rekao je Sasoli, objavio je Evropski parlament.

Slušanja počinju 30. septembra i trajaće do 8. oktobra pri čemu je poslednji dan određen za kandidate za izvršne potpredsednike Evropske komisije – Fransa Timermansa, Margrete Vestager i Valdisa Dombrovskisa.

Detaljan raspored i redosled utvrdiće Konferencija predsednika na sledećem sastanku 19. septembra.

Očekuje se da posebnu pažnju privuku slušanja kandidata za komesare Margaritisa Shinasa i Lasla Tročanjija.

Naziv Shinasovog portfelja – “Zaštita našeg evropskog načina života“, izazvao je reakcije i kritike brojnih evroposlanika pa će slušanje biti prilika da ga Shinas bolje objasni ukoliko ga Fon der Lajen, kako neki spekulišu, ne promeni pre toga.

Kada je reč o Tročanjiju, koji treba da dobije portfelj proširenja, zameraju mu da je kao ministar pravde doprineo rušenju pravne države u članici EU Mađarskoj a da bi sada trebalo da nadzire poštovanje evropskih vrednosti i pravila u zemljama na putu ka članstvu.

U međuvremenu se u grupi potencijalno spornih kandidata za komesare našao i Belgijanac Didije Rejnders koji je suočen sa preliminarnom istragom u vezi sa optužbom za pranje novca. On je predložen za komesara za pravdu.

Posle slušanja biće održani evalucioni sastanci predsedavajućeg i predstavnika grupa (koordinatora) različitih odbora.

Konferencija predsedavajućih odborima 15. oktobra će proceniti rezultate svih slušanja i dostaviti zaključke Konferenciji predsednika.

Za konačnu evaluaciju odgovorna je Konferencija predsednika koja će 17. oktobra odlučiti da li da zatvori slušanja ili eventualno traži dalje radnje.

Ukoliko bude potrebe za dodatnim slušanjima kandidata za komesare ili alternativnih kandidata, ona će biti obavljena 14. i 15. oktobra, zatim bi usledila evaluacija Konferencije predsedavajućih odborima 16. oktobra pre konačne odluke Konferencije predsednika o zatvaranju slušanja 17. oktobra.

O celoj Evropskoj komisiji Evropski parlament glasaće na plenarnoj sednici u Strazburu 23. oktobra, preneo je Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kostić: Pokrenuti dijalog u Srbiji kako društvo ne bi, po nekom zlokobnom pravilu, ponavljalo iste zablude i greške

Beograd, 22. maj 2020. – Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladim…