Naslovna Civilno društvo Evropski pokret u Srbiji: Entuzijazam o širenju EU opao

Evropski pokret u Srbiji: Entuzijazam o širenju EU opao

1 minuta za čitanje
0
198
Evropski pokret u Srbiji (EPuS)

Beograd, 08. decembar 2020.  – Evropski pokret u Srbiji saopštio je da evropsko javno mnjenje već duže vreme nije naklonjeno ili nije entuzijastično kada je u pitanju dalje širenje Evropske unije, a u 12 država članica EU izrazito mali procenat građana je za širenje u narednim godinama.

Stavovi variraju od zemlje do zemlje, ali gledano u celini – proširenje EU u narednim godinama jedno je od retkih spoljnopolitičkih pitanja po kom su Evropljani prilično podeljeni, ocenila je Maja Bobić, šef projekata i prikupljanja sredstava u Međunarodnom evropskom pokretu.

Krajem 2019. godine 45 odsto reklo je da podržava, dok se 42 odsto protivi širenju EU u narednim godinama, a 13 odsto ne zna ili odbija da se izjasni, navela je Bobić u članku “Srbija posle Covid-19: Evropsko javno mnjenje”.

Bobić je podsetila da je EU 2019. bila optimistična po pitanju proširenja jer je to bio prvi put od 2009. da se mala većina građana EU izjasnila za proširenje, a veća podrška zabeležena je u zemljama izvan evrozone.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Beogradski Prajd 2023. biće održan 9. septembra

Beograd, 26. septembar 2022. – Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend …