Naslovna Politika Evropska unija Evropski savet usvojio godišnji izveštaj EU o ljudskim pravima i demokratiji u svetu

Evropski savet usvojio godišnji izveštaj EU o ljudskim pravima i demokratiji u svetu

3 minuta za čitanje
0
202
Evropski savet

Brisel, 23. maj 2019. –  Evropski savet je usvojio godišnji izveštaj EU o ljudskim pravima i demokratiji u svetu za 2018.

U izveštaju se navodi da je EU i u 2018. predvodila napore za zaštitu i unapređenje ljudskih prava u kontekstu brzih geopolitičkih promena.

EU je širom sveta uključena u aktivnosti koje su u skladu sa Akcionim planom EU o ljudskim pravima i demokratiji (2015-2019). Savet je utvrdio da u nepredvidljivom svetu, Akcioni plan ima presudni značaj za dalju promociju ljudskih prava.

Prošle godine je obeležena 70. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a EU je tokom cele godine nastavila da pruža snažnu podršku unapređenju i zaštiti ljudskih prava u samom središtu multilateralizma – što ima poseban značaj kada se u obzir uzmu ozbiljni negativni trendovi u pogledu ljudskih prava i demokratije širom sveta.

U protekloj godini je zabeležen rast broja pretnji novinarima i drugim medijskim radnicima, čime je dodatno smanjen prostor za slobodu štampe.

U skladu sa prioritetima Globalne strategije EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, EU je nastavila da se oštro protivi neopravdanim ograničenjima slobode udruživanja i mirnog okupljanja.

U izveštaju se takođe navodi da se prethodna godina nije ticala samo izazova i prepreka u ostvarivanju ljudskih prava: zabeležena su i pozitivne promene.

EU je u 2018. preduzela mere za utvrđivanje i pružanje podrške pozitivnim primerima koji se tiču ostvarivanja ljudskih prava, nadovezujući se na viziju Agende za 2030.

Inicijativa „Dobre priče o ljudskim pravima“ koju EU predvodi, a koja je pokrenuta na 73. Generalnoj skupštini UN, imala je dobar odjek širom sveta u cilju da postane delotvorni nosilac pozitivnih promena u budućnosti, prenosi Delegacija EU u Republici Srbiji.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nebojša Lazarević o pristupanju Srbije Evropskoj uniji

Beograd, 23. januar 2020. – Nebojša Lazarević, jedan od osnivača CEP-a i član Užeg pregova…