Naslovna Vesti Evropska unija Evropski socijalni dijalog i dalje nepoznanica za mnoge radnike

Evropski socijalni dijalog i dalje nepoznanica za mnoge radnike

6 minuta za čitanje
0
559
dijalog

Brisel, 12. mart 2018. – Evropski socijalni dijalog još ne dopire u potpunosti do svih radnika, više od 30 godina od kada je njegov razvoj pokrenuo tadašnji predsednik Evropske komisije Žak Delor.

 Istraživanje sprovedeno u pet evropskih zemalja pokazuje da je evropski socijalni dijalog kao loša telefonska veza. Poruka prolazi, ali ne dosledno.

Istraživanje kompanije Odoksa (Odoxa) spovedeno je od avgusta do septembra 2017. godine među francuskim, nemačkim, britanskim, španskim i italijanskim radnicima. Rezultati, koje je objavila grupa za socijalnu zaštitu Humanis, pokazuju koliko se evropski socijalni dijalog i dalje pogrešno razume, uprkos tome što postoji već 30 godina.

U proseku samo 8% evropskih radnika izjavilo je da savršeno razume socijalni dijalog koji je kamen temeljac evropskog socijalnog modela koji podrazumeva diskusiju, pregovore i zajedničko delovanje socijalnih partnera i, u određenim slučajevima, učešće vlasti na nivou Evropske unije.

S druge strane, 47% radnika ništa ne zna o socijalnom dijalogu.

Samo polovina radnika u EU znalo je da su važna prava, kao što su maksimalno radno vreme ili roditeljsko odsustvo, regulisani evropskim sporazumima.

Gotovo dve trećine ispitanika nije znalo da evropski socijalni dijalog takođe pokriva i rad na daljinu i borbu protiv stresa.

To neznanje je posebno zapanjujuće u Francuskoj, gde 58% radnika nema predstavu šta je socijalni dijalog. Za direktora za istraživanje u Odoksi Emila Leklera to je nešto kao srednji prst istoriji, kako je Francuz Žak Delor bio glavni inicijator programa 1985, kada je bio na čelu Evropske komisije.

"Iako izgleda da se pogrešno razume, socijalni dijalog nije manje stvaran u Evropi. Socijalni dijalog je veoma aktivan u određenim sektorima, kao što su transport, građevina i poljoprivreda, za poboljšanje mobilnosti radnika. Takođe je veoma dinamičan unutar velikih evropskih kompanija", izjavila je zamenica direktora u Humanisu za spoljne odnose i evropske poslove Anjes Kolonval.

Nepoznavanje socijalnog dijaloga u Francuskoj ima predvidivu neželjenu posledicu: skepticizam. Francuske radnike je najteže ubediti da je evropski socijalni dijalog potreban.

Polovina Francuza (51% u odnosu na prosek od 63%) prihvata da je to efikasan način za usklađivanje socijalnih standarda i borbu protiv socijalnog dampinga. S druge strane, 59% misli da to ima mali ili nikakav uticaj na njihove uslove rada.

Radnici u drugim zemljama imaju pozitivniji stav. Da socijalni dijalog ima važan uticaj veruje 62% Britanaca i 61% Španaca. Većina radnika u Španiji (69%) i Italiji (72%) veruje da je evropski socijalni dijalog poboljšao njihove uslove rada i voleli bi da se što više razvije taj dijalog.

Nemački i francuski radnici smatraju da bi socijalni dijalog trebalo pre svega da bude nacionalno pitanje. Nemački radnici su najzadovoljniji u Evropi (80% radnika) i najsrećniji kada je u pitanju kvalitet socijalnog dijaloga u njihovim kompanijama, koji je 83% ispitanika ocenilo kao dobar ili veoma dobar.

Dve trećine Britanaca i Španaca, kao i 61% Nemaca ceni svoj lični razvoj na poslu.

U Francuskoj je situacija prilično drugačija. Tamošnji radnici veruju da je socijalni dijalog u njihovim kompanijama konfliktan i jedina su radna snaga u Evropi koja misli da se situacija pogoršava.

Kolonval kao moguće objašnjenje takve situacija vidi dobru integrisanost sociljanog dijaloga.

"Socijalni dijalog je realnost u Francuskoj, dobro je integrisan u mehanizme socijalne zaštite. Ako su Francuzi najkritičniji, to je verovatno zato što su najzahtevniji", smatra Kolonval, prenosi Euractiv.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Kipra i Malte zbog šeme “zlatnog pasoša”

Brisel, 20. oktobar 2020. – Evropska komisija pokrenula je postupke protiv Kipra i Malte z…