Naslovna Vesti Evropska unija Evropskim Magnicki zakonom kažnjavati i korupciju

Evropskim Magnicki zakonom kažnjavati i korupciju

4 minuta za čitanje
0
129
Evropski parlament

Brisel, 08. jul 2021. – Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom je pozdravio Globalni režim sankcija EU za kršenje ljudskih prava i pozvao da se među kažnjiva dela uvrsti i korupcija.

Korupcija ima razarajući uticaj na stanje ljudskih prava i često podriva funkcionisanje i legitimitet institucija vladavine prava, navodi se u rezoluciji, saopštio je Evropski parlament.

Međutim, za razliku od sličnih šema širom sveta, poput američkog Magnicki zakona, evropski režim GHRSR, usvojen u decembru 2020, ne uključuje korupciju u krivična dela u vezi sa ljudskim pravima koja su kažnjiva restriktivnim merama.

Parlament želi da se to promeni i traži od Evropske komisije da spremi zakonodavni predlog kojim se proširuje opseg GHRSR da pokriva i ta dela.

Evroposlanici takođe treba da mogu da predlože slučajeve ozbiljnih kršenja ljudskih prava, kako bi se uvećao legitimet režima sankcija, navodi se u rezoluciji.

U rezoluciji se navodi i da, kada je reč o glasanju o uvođenju sankcija, treba uvesti glasanje kvalifikovanom većinom sa ciljem da se režim primenjuje efikasnije.

Evroposlanici su isto tako osudili uzvratne sankcije prema EU, njenim institucijama i članovima Parlamenta, telima i građanima samo zbog toga što Unija kroz GHRSR istrajava na ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.

Dalje se navodi da odgovor EU na te uzvratne mere od strane trećih zemalja mora da bude brz i koordinisan.

Kako se dodaje, bilateralni sporazumi sa tim zemljama ne smeju da potkopavaju okvir EU sankcija i njen kredibilitet u spoljnoj politici uopšte.

Za tekst rezolucije glasala su 584 evroposlanika, 73 je bilo protiv a 33 uzdržano.

Predsedavajući Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister rekao je da režim sankcija mora da postane osnovni elemenat šire EU strategije o ljudskim pravima i ključni deo alata u spoljnoj politici Unije.

Istovremeno je predsedavajuća Pododboru za ljudska prava Marija Arena, Belgijanka iz grupe socijalista i demokrata u Parlamentu, rekla da “evropski Magnicki zakon” omogućavajući EU da sankcioniše pojedince i entitete koji krše ljudska prava bilo gde u svetu jača vodeću ulogu Unije u oblasti ljudskih prava.

Ona je rekla i da režim (sankcija) treba da pogađa i one koji ekonomski i finansijski podržavaju ljude i entiete  koji krše ljudska prava a Parlament i civilno društvo treba da budu više uključeni kako bi uvećali legitimemt režima, prenosi euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…