Naslovna Kultura Exit najbolji festival Evrope u 2017. godini

Exit najbolji festival Evrope u 2017. godini

4 minuta za čitanje
0
1,184
EXIT festival

Groningen, 18. januar 2018. – Novosadski festival Egzit (Exit) proglašen je za najbolji festival Evrope u 2017. godini, objavljeno je na dodeli Evropskih festivalskih nagrada u Holandiji.

Egzit je pobedio u glavnoj kategoriji u konkurenciji 350 festivala iz više od 35 zemalja, osvojivši više od milion glasova publike i mišljenje stručnog žirija sastavljenog od najeminentnijih ljudi svetske muzičke industrije, saopštili su organizatori.

Osim nagrade u glavnoj konkurenciji, Egzit je osvojio i nagrade za “najboljeg festivalskog organizatora u Evropi” i nagradu “Take a Stand” za društveni aktivizam.

Pobednike Evropskih festivalskih nagrada bira publika iz cele Evrope, zajedno sa stručnim žirijem. U saopštenju organizatora se navodi i da je ovo druga po redu "šampionska titula koju je festival osvojio na Evropskim festivalskim nagradama još od njihovog ustanovljenja 2010. godine". Prethodno je poneo titulu najboljeg evvropskog festivala za 2013. godinu, a prema oceni Britanskih festivalskih nagrada 2007. je bio najbolji evropski festival van Ujedinjenog Kraljevstva.

Ove godine Egzit će biti biti održan od 12. do 15. jula, a osim glavnog događaja na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, u okviru "Exit Freedom 2018" biće održano još četiri festivala.

Pošto je objavio novu eru mts Dance Arene sa možda i najvećom tehno postavom do sada,  novi talas na Exitu predvodi jamajčanski rege kralj i osmostruki dobitnik Gremi nagrade Zigi Marli naslednik večne ikone i svog oca Boba Marlija uz čije pesme je nastao ovogodišnji festivalski moto Exit Freedom.

Stižu i najveći hitovi danas, koje izvode muzičke zvezde poput Alise Merton, di-džeja Džaksa Džonsona, rok-haus dua Ofenbah, orijentalnog haus umetnika Mahmuta Orhana i popularnnog turskog di-džeja Buraka Jetera.

Londonski Gardijan je rekao da je ono što EXIT izdvaja od ostalih vodećih festivala, to što je nastao iz studentskog pokreta za demokratske promene u Srbiji, ali i celom regionu. Festival je prvi put održan 2000. godine koju su obeležile velike političke promene u Srbiji.

Exit je pokrenula grupa članova Studentske unije Fakulteta tehničkih nauka i Univerziteta u Novom sadu, kao pokušaj da mladima u Srbiji pruže neku vrstu izlaza (eng. exit = izlaz) iz inače loše situacije koja je tada vladala u zemlji. I pored finansijskih i drugih problema, festival je opstao. Kasnije su se u orgasnizaciju uključile i neke nevladine organizacije i komercijalne firme, preneo je Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Letnji konkurs Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga

Beograd, 13. avgusta 2022. – Arhipelag je raspisao letnji konkurs za najbolju fotografiju …