Naslovna Politika Fabrici: Dupliraćemo napore da bi ubrzali proces pristupanja EU

Fabrici: Dupliraćemo napore da bi ubrzali proces pristupanja EU

7 min read
0
494
Sem Fabrici

Bujanovac, 4. decembar 2017. – Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je u Bujanovcu da su odnosi Srbije i Evropske unije u "veoma povoljnom" periodu jer je "određeni broj koraka" već preduzet u približavanja Srbije Uniji. 

Fabrici je novinarima posle sastanka s predsednikom Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoranom Stankovićem kazao da su regionalna stabilnost, saradnja i ekonomski razvoj važni za EU.

"Moj osnovni posao na ovoj funkciji je pomoć Srbiji da se približi Uniji, a krajnji cilj je da Srbija postane članica EU. Unija investira 200 miliona evra godišnje kako bi pomogla proces pristupanja i jako smo zadovoljni rezultatima na jugu Srbije gde imamo određeni broj uspešnih projekata u oblasti obrazovanja, zdravstva i ekonomije", kazao je Fabrici. 

Ocenio je da je otvaranje odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu primer kako EU može da pomogne prosvetu, socijalnu integraciju i ekonomski rast.

"Pristupanje Uniji je budućnost Srbije i mi ćemo duplirati sve naše napore kako bismo ubrzali te procese", kazao je Fabrici i najavio da će 2018. godine početi sprovođenje programa EU-PRO za koji će moći da konkurišu lokalne samouprave južno od Beograda. 

Predsednik Koordinacionog tela, Zoran Stanković kazao je da je međunarodna zajednica investirala oko 35 miliona evra u Preševo, Bujanovac i Medveđu, a preko Koordinacionog tela investirano je još 60 miliona evra u infrastrukturne projekte.

On je naveo da su u okviru projekata finansiranih uz pomoć EU, otvoreni odeljenje subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu i porodilište u Preševu, i da je pokrenut program da osnovci Albanci uče srpski jezik.

"Pomoć EU je potrebna za realizaciju projekata poboljšanja ekonomskih uslova u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, i rada na realizaciji programa od sedam tačaka koji je na predlog albanskih partija iz tih opština, Vlada Srbije usvojila 2013. godine", kazao je Stanković.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Bujanovcu da Evropska unija pažljivo posmatra jug Srbije, i smatra da je veoma važno da se nastavi sa sprovođenje Plana od sedam tačaka koji je na predlog albanskih partija iz Bujanovca i Preševa, Vlada Srbije usvojila u junu 2013.godine.

Fabrici je posle sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem rekao da će Evropska unija podržati primenu Plana od sedam tačaka i nastavak dijaloga između Vlade Srbije i albanskih političkih predstavnika iz Bujanovca i Preševa.

"Ovo je moja prva poseta Bujanovcu i drago mi je što mogu da čujem različita mišljenja. Sa velikom pažnjom EU posmatra politički razvoj na ovom području i jako je bitno da se nastavi sa poštovanjem prava nacionalnih manjina. U širem smislu u EU smo svi mi nacionalne manjine i moramo raditi na tome da stvorimo takvo okruženje da se svi osećaju poštovano i kao da su kod kuće", kazao je Fabrici.

Fabrici je rekao da je "to što je za Dan opštine Bujanovac izabran 9. maj, pokazuje da je taj grad posvećen ulasku u Evropsku uniju, jer je to važan dan za EU" Dan Evrope.

Predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je novinarima da je lokalna samouprava posvećena razvoju opštine i unapređenju prava manjina, i da zna da je sve to moguće ostvariti u procesu evrointegracija.

"Zatražio sam od ambasadora da ohrabri Vladu Srbije da pospeši realizaciju Plana od sedam tačaka, koji je posvećen unapređenju prava Albanaca, na osnovu domaćeg zakonodavstva kao i zakonodavstva Evropske unije, kako bi se stvorila situacija u kojoj bi se manjine osećale lagodno i mogle da ostvaruju svoja prava", rekao je Kamberi.

Kamberi je rekao i da je lokalna vlast zainteresovana za novi program Evropske unije, EU-Pro, sa čijom se realizacijom počinje u 2018. godini, a preko koga će biti moguće dobiti bespovratna sredstva iz fondova EU za unapređenje života građana opštine Bujanovac.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…