Naslovna Politika Evropska unija Fabrici: Naredni budžet dobar za Srbiju i Zapadni Balkan

Fabrici: Naredni budžet dobar za Srbiju i Zapadni Balkan

3 min read
0
150
Sem Fabrici

Beograd, 7 maj 2018. – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da će naredni dugoročni budžet koji je predložila Evropska komisija biti dobar za Srbiju i Zapadni Balkan jer je planirano više novca za pomoć.

"Sledeći dugoročni budžet koji je predložila EK dobra je vest za Srbiju i region Zapadnog Balkana iz dva razloga", rekao je Fabrici i dodao da je prvi razlog "predlog da se pretpristupna pomoć poveća na 14,5 milijardi evra, što je povećanje za 20%", a to znači veću pomoć za Srbiju i Zapadni Balkan.

Kao drugi razlog on je naveo da će budžet biti fleksibilan da se prilagodi novom članstvu kada kandidati budu spremni za prijem.

"To je i rečeno u strategiji za Zapadni Balkan koja je usvojena u februaru", rekao je Fabrici i dodao da je takva situacija bila kada je u EU ušla Hrvatska 2013. godine sa dugoročnim budžetom koji je trajao do 2014.

Fabrici je rekao da predlog budžeta "jasno potvrđuje obaveze Evropske komisije prema Srbiji i Zapadnom Balkanu".

U predlogu novog višegodišnjeg budžeta EU za Instrument pretpristupne pomoći (IPA) iz kojeg se izdavajaju sredstva za reforme u zemaljama kandidatima za EU, predviđena je suma 1,2 puta veća nego u tekućem budžetu, odnosno po oko dve milijarde evra godišnje usklađeno sa inflacijom.

Za period 2021-2027. za IPA je predviđeno 12,865 milijardi evra prema cenama u 2018. odnosno 14,5 milijardi evra usklađeno sa inflacijom, navodi se u predlogu budžeta EU.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Švajcarska: Protest zbog nejednakih plata između žena i muškaraca

Bern, 24. septembar 2018. – U Švajcarskoj je oko 20.000 ljudi učestvovalo u p…