Naslovna Politika Evropska unija Fabrici: Srbija, ako želi da nastavi evrointegracije, treba da sprovodi reforme koje joj EU sugeriše

Fabrici: Srbija, ako želi da nastavi evrointegracije, treba da sprovodi reforme koje joj EU sugeriše

2 minuta za čitanje
0
191
Sem Fabrici

Beograd, 7. jun 2019.- Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je Srbija u poslednjih godinu dana napredovala u postizanju makroekonomske stabilnosti i obezbeđivanju uslova za privredni rast.

Fabrici je i upozorio da Srbija mora da ubrza reforme u nekim oblastima, pre svega u javnim nabavkama, zaštiti konkurencije i slobodi medija.

Srbija, ako želi da nastavi evrointegracije, treba da sprovodi reforme koje joj EU sugeriše da bi bila u mogućnosti da iskoristi potencijale koji mogu da obezbede rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od sedam odsto“, rekao je Fabrici u Privrednoj komori Srbije (PKS) na predstavljaju godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji.

On je istakao da dobri makroekonomski pokazatelji Srbije, smanjenje javnog duga, budžetski suficit i stabilna inflacija, stvaraju uslove da ove i narednih godina rast BDP-a bude od tri do četiri odsto.

Srbija treba da ima liberalnu ekonomiju u demokratskom društvu, a za to je potrebno da se ubrzano radi u oblasti vladavine prava, u čemu je Srbija napravila nedovoljan napredak“, istakao je Fabrici i dodao da će EU nastaviti da pomaže Srbiji da brže napreduje u svim oblastima.

Ukazao je da je slab napredak učinjen u reformi državnih preduzeća i u borbi protiv korupcije.

Javne investicije su i dalje nedovoljne, posebno u oblasti koje mogu da značajno doprinesu privrednom rastu, poput usluga i infrastrukture“, kazao je Fabrici.

On je rekao da je poslovna zajednica Srbije integrisana u EU na čije tržište plasira 67 odsto ukupnog izvoza, a da je 75 odsto stranih direktnih investicija u Srbiji iz EU, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Privilegije za provladine medije i pored toga što krše profesionalne i etičke standarde