Naslovna IT Društvene mreže Facebook: Potreban transparentniji i bolje kontrolisan sistem oglašavanja

Facebook: Potreban transparentniji i bolje kontrolisan sistem oglašavanja

3 minuta za čitanje
0
640
facebook

Sarajevo, 08. oktobar 2017. – Nakon što je otkriveno da su ruske kompanije kupovale oglase na Facebooku s ciljem da utiču na rezultate američkih predsedničkih izbora 2016. godine, ova popularna društvena mreža najavila je promene u svom sistemu oglašavanja koje bi trebale sprečiti slične zloupotrebe u budućnosti.

Interni Facebookov tim za proveru i brisanje reklama namerava zaposliti još hiljadu ljudi u narednoj godini, te dodatno investirati u tehnologiju mašinskog učenja, s ciljem razvoja načina prepoznavanja, označavanja i brisanja sumnjivog oglašivačkog sadržaja.

Kompanija je najavila i dodatke svojim politikama oglašavanja koje se odnose na "suptilno izražavanje nasilja", te traženje dodatne dokumentacije za kupovinu političkih reklama na Facebooku.

Facebook će takođe povećati transparentnost oglašavanja, pa će platforma za prikaz reklama biti otvorena tako da svi korisnici, ukoliko žele, mogu videti sve reklame bilo koje organizacije, ne samo one koje su usmerene na njih.

Promene u sistemu oglašavanja popularne društvene mreže rezultat su istrage koja je pokazala da je oko 470 korisničkih profila i Facebook stranica povezanih sa ruskom kompanijom pod imenom "Internet Research Agency" kupilo oko tri hiljade Facebook reklama polarizujućeg političkog sadržaja (na teme poput imigracije, LGBT prava, rase, prava na nošenje oružja i slično), u vrednosti od 100 hiljada dolara, s ciljem uticaja na rezultate američkih predsedničkih izbora u oktobru 2016.

Reklame je videlo oko 10 miliona korisnika Facebooka u Sjedinjenim Američkim Državama pre nego što je slučaj otkriven, prenosi portal media.ba.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvene mreže
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Poljska i Srbija poslale najviše zahteva Tviteru od zemalja južne i centralne Evrope

Beograd, 17. januar 2020. – Poljska i Srbija su vodeće zemlje u južnoj i centralnoj Evropi…