Naslovna Društvo Favorizovanje kandidata ministarstva pravde za članove Državnog veća tužilaca

Favorizovanje kandidata ministarstva pravde za članove Državnog veća tužilaca

5 minuta za čitanje
0
123
pravda

Beograd, 16. oktobar 2020. – Svakodnevno pristižu informacije o pokušajima da se utiče na izbornu volju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u postupku izbora za kandidate za izborne članove Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, saopštilo je Udruženju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Iz ovog udruženja navode da su dobili obaveštenje da je, pre desetak dana, državni sekretar iz Ministarstva pravde obilazio javna tužilaštva i nekim starešinama javnih tužilaštava saopštavao ko su “kandidati ministarstva” za članove Državnog veća tužilaca, sa preporukom da “prenesu” nižim javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca da bi trebalo glasati za ” kandidate ministarstva“.

U saopštenju se navodi i da se u kampanju “preporučivanja“, za koga bi trebalo glasati, “uključila i Republička javna tužiteljka, koja je preko pojedinih javnih tužilaca uputila zahtev da se glasa za iste one kandidate za članove Državnog veća tužilaca koji su preporučeni od strane državnog sekretara u Ministarstvu pravde”.

Zahtev Republičke javne tužiteljke pojedini visoko pozicionirani javni tužioci su krajnje revnosno sprovodili, tako da se to pretvorilo u otvoreni pritisak na podređene javne tužioce i zamenike javnih tužilaca i samim tim kršenje njihovog izbornog prava, piše u saopštenju.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije je o pritisku na birače obavestilo Izbornu komisiju, ponudivši da svoja saznanja o načinu i osobama koje vrše pritisak podeli sa članovima Izborne komisije.

U kontekstu izbora za kandidate za izborne članove Državnog veća tužilaca, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije je, takođe, obavestilo Izbornu komisiju da kratki rokovi mogu dovesti u pitanje legitimitet izbora.

Naime, suviše kratki rokovi onemogućavaju fer izborne uslove i jednakost kandidata, pogotovu na nivou viših i osnovnih javnih tužilaštava, čime su ti kandidati neopravdano stavljeni u neravnopravni položaj.

Za predstavljanje programa kandidata je predviđeno, tek nešto više od dve nedelje, od momenta utvrđivanja konačne liste kandidata.

Primera radi kandidat iz osnovnog tužilaštva treba da za 19 dana predstavi svoj program kolegijumima u pedeset osam mesta a kanidat Višeg javnog tužilaštva u dvadeset pet mesta na teritoriji Srbije.

Suviše kratko vreme za predstavljanje programa moglo bi dovesti do toga kandidati, koji nisu podržani od ministarstva, sa nivoa osnovnih i viših javnih tužilaštava neće imati dovoljno vremena za predstavljanje svojih programa svim tužilaštvima.

Sa druge strane, za tzv. kandidate ministarstva to neće biti problem jer kampanju za njih sprovodi izvršna vlast i javni tužioci na vrhu javnog tužilaštva Srbije, ukazuje se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matković: U Srbiji i dalje postoji apsolutno siromaštvo, socijalne razlike rastu

Beograd, 25. novembar 2020. – Programska direktorka Centra za socijalnu politiku prof. dr …