Naslovna Civilno društvo FBD: Izvinjenje Vučića otvara pitanje političke odgovornosti

FBD: Izvinjenje Vučića otvara pitanje političke odgovornosti

2 minuta za čitanje
0
67
Aleksandar Vučić

Beograd, 04. decembar 2020 – Forum za bezbednost i demokratiju pozdravio je izvinjenje koje je Aleksandar Vučić uputio javnosti zbog nedoličnog ponašanja i javnih istupa u Narodnoj skupštini poslanika iz redova SNS-a.

Naime poslanici naprednjaka su zloupotrebili skupštinsku govornicu za pozivanje na obračun sa novinarima i klevetanje i blaćenje pojedinaca i istaknutih javnih ličnosti.

Forum, međutim, smatra da to izvinjenje istovremeno otvara i pitanja političke odgovornosti zbog odsustva reagovanja onih koji su pre njega, kao predsednika Srbije, takvo ponašanje morali da osude i da se od takvog ponašanja distanciraju  oni čija je to bila dužnost i od kojih se to i očekivalo.

Kako se navodi u saopštenju, to se pre svega očekivalo od predsednika Narodne skupštine i od šefa poslaničke grupe SNS, čiji su članovi ne samo naneli sramotu parlamentu, već izneverili i poverenje onih koji su ih u njega poslali.

Šef poslanika SNS bi zbog propuštanja da osudi ovaj ispad, koji je time de fakto i odobrio prinudivši predsednika svoje stranke da se, suočen sa burnim reakcijama javnosti,  javno izvinjava, morao  da snosi partijske konsekvence,  kao i sami narodni poslanici koji su svojom nepromišljenošću i utrkivanjem u osionim kvaifikacijama  izazvali opravdani gnev u javnosti i osramotili svoju partiju, ukazao je FBD.

Naglašava se da je dosadašnje odsustvo izjašnjavanja predsednika Narodne skupštine o ovim incidentima ozbiljno uticalo na percepciju javnosti u pogledu njegovog kredibiliteta za rukovođenje sveopštim društveno-političkim dijalogom, najavljenim pod svodovima Skupštine za sledeću godinu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

Valjevo, 20, septembar 2021. – Udruženja građana “iRevolucija” „Lokalni odgovor “i „…