Naslovna Civilno društvo FCD: Srbija mora da prekine trend nedovoljnog poštovanja individualnih prava i sloboda

FCD: Srbija mora da prekine trend nedovoljnog poštovanja individualnih prava i sloboda

3 minuta za čitanje
0
100
Fondacija ''Centar za demokratiju''

Beograd, 04. novembar 2020. – Fondacija Centar za demokratiju ocenila je, povodom 70. godišnjice od potpisivanja Evropske konvencije o ljudskim pravima Saveta Evrope, da je Srbija, uz određene napretke u ovoj oblasti, još  daleko od obezbeđivanja zaštite ljudskih prava po svim standardima koji nas obavezuju.

Srbija je 2004. ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima Saveta Evrope i u svoj Ustav utkala osnovne principe Konvencije.

U oblasti slobode izražavanja, a posebno uvažavanja pluralizma mišljenja u medijima, imamo negativne trendove. Pritisci na novinare ne prestaju, nema pune primene medijskih zakona niti nezavisnosti u radu Regulatornog tela za elektronske medije, saopštila je Fondacija.

Kako se navodi, nepristrasno finansiranje medijskih sadržaja nije zaživelo, kao ni transparentnost vlasništva i oglašavanja u medijima.

Fondacija smatra da su neophodne izmene Zakona o zabrani diskriminacije, koji treba da zaštiti najranjivije grupacije društva diskriminisane po osnovu invaliditeta, starosti, pola i seksualne orijentacije, od kojih se mnogi suočavaju sa govorom mržnje, nasiljem ili potpunim zanemarivanjem.

U saopštenju Fondacija ističe da je Srbija daleko od obezbeđivanja ravnopravnosti žena i muškaraca, kako na tržištu rada, tako i u privatnom i javnom životu, i na upravljačkim funkcijama i da je potrebno  hitno doneti novi zakon o rodnoj ravnopravnosti i omogućiti sve pravne mehanizme za zaštitu žena protiv nasilja u porodici.

U zemlji u kojoj se najveći broj građana suočava sa velikim socijalnim i ekonomskim problemima, teško je govoriti o ispunjenim standardima ljudskih prava. Srbija mora da prekine trend nedovoljnog poštovanja individualnih prava i sloboda, jer je to jedini dokaz našeg napretka u ozbiljno, demokratsko, razvijeno društvo. Sve drugo je demagogija, ističu u Fondaciji.

Koordinirana i uporna aktivnost organizacija civilnog društva danas je posebno važna u odbrani tih prava, navela je Fondacija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NVO ASTRA: Pandemija izmenila tokove trgovine ljudima

Beograd, 01. decembar 2020. – Pandemija korona virusa je izmenila tokove trgovine lj…