Naslovna Civilno društvo Festival “Mirëdita, dobar dan!” poručuje da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove

Festival “Mirëdita, dobar dan!” poručuje da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove

6 minuta za čitanje
0
240
Mirëdita, dobar dan!

Beograd, 09. maj 2019. – Festival “Mirëdita, dobar dan!“, jedinstveni događaj koji od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu, biće održan od 29. maja do 1. juna.

Festival realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.

Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika moderne kosovske kulturne scene, cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.  

Festival se ove godine održava u specifičnom trenutku, kada su odnosi Beograda i Prištine na najnižoj tački od početka briselskih pregovora.

Kriza u političkom dijalogu se vrlo jasno i direktno odražava na svakodnevni život građana Srbije i Kosova, i dodatno obeshrabruje retke primere saradnje između dva društva, ne samo u kulturi, već i u privredi, sportu, obrazovanju i svim drugim oblastima.

Festival jasno poručuje srpskoj i kosovskoj javnosti, ali i političkim elitama, da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove.

Kao i tokom prethodnih izdanja festivala, posetioci će i ove godine imati priliku da saznaju više o modernoj kulturnoj sceni Kosova kroz predstave, performanse, filmove, koncerte i izložbe.

Osim toga, deo festivala biće posvećen razgovoru i debati o budućnosti odnosa između Beograda i Prištine i značaju saradnje za dva društva.

Festival “Mirëdita, dobar dan!” zvanično će biti otvoren u sredu, 29. maja projekcijom filma “Hladni novembar” reditelja Ismeta Sijarina, filma koji je u više navrata nominovan i nagrađivan na međunarodnim filmskim festivalima, a na dan otvaranja biće izveden i umetnički performans Shkumbina Tafilaja “Hajde da vodimo ljubav”.

Tokom četiri dana festivala, publika će imati priliku da pogleda i film “Ferdonija”, dokumentarnu priču reditelja Gazmenda Bajrija o životu žene čiji su svi članovi porodice poginuli tokom rata na Kosovu, kao i pozorišnu predstavu “Balkanski kreoli”.

Uz umetnički deo programa, tokom “Mirëdita, dobar dan!” festivala biće organizovane i debate o umetnosti i kulturnim scenama Srbije i Kosova, ali i o odnosu dva društva, pitanju nestalih lica tokom rata na Kosovu i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Uz debate, na festivalu će biti prezentovane i publikacije sa pričama porodica nestalih tokom rata na Kosovu kao i knjige “Antologije savremene kosovske drame” i “Istorija Kosova u istorijskim knjigama Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije” Škelzena Gašija.

Ovogodišnji “Mirëdita, dobar dan!” festival biće zatvoren muzičkim programom uz koncert sastava “Don’t listen to your neighbors” poznatog po izvođenju tradicionalne albanske muzike u modernom stilu sa džez elementima i nastup DJ Matale iz Prištine.

Inspiracija za festival “Mirëdita, dobar dan!” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Festival će biti održan na nekoliko lokacija u Beogradu, dok će ulaz na sve događaje kao i prethodnih godina biti besplatan.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…