Naslovna Civilno društvo FHP: Tužilaštvo za ratne zločine ignoriše krivičnu prijavu zbog zločina u Lovasu

FHP: Tužilaštvo za ratne zločine ignoriše krivičnu prijavu zbog zločina u Lovasu

3 min read
0
187
Tužilaštvo za ratne zločine

Beograd, 3. novembar 2018. – Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je da ni dve godine nakon njihove krivične prijave, Tužilaštvo za ratne zločine nije uradilo ništa da se istraži zločin u selu Lovas iz oktobra 1991. godine i da se odgovorni procesuiraju.

U saopštenju se napominje da je Fond pre dve godine zbog pomenutog zločina podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg komandanta Druge proleterske gardijske motorizovane brigade Dušana Lončara.

Dušan Lončar je 9. oktobra 1991. godine naredio napad na selo Lovas i čišćenje sela od pripadnika Zbora narodne garde i Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, kao i stanovništva koje je ‘neprijateljski nastrojeno’. Sutradan rano ujutru Lončar je haubičkom divizionu naredio otvaranje vatre i artiljerijski napad na Lovas, kojom prilikom su ubijena dva hrvatska civila. Nedugo potom, pripadnici dobrovoljačke jedinice Dušan Silni, izvršavajući naređenje prijavljenog, ušli su u Lovas, nasumično pucali i bacali bombe u dvorišta i na kuće. Pojedine civile su ubili u kućama, a neke od njih su izveli iz kuća i ubili na ulici i drugim mestima, što je sve za posledicu imalo uništenje i oštećenje civilnih objekata i smrt 21 civila”, navodi se u saopštenju.

FHP dodaje da se pred Višim sudom u Beogradu već više od 10 godina vodi postupak za zločine počinjene u Lovasu, ali da Dušan Lončar u tom predmetu nije optužen, već da se u istom predmetu pojavio kao svedok.

U saopštenju se podseća i da je Fond kao dokaz uz krivičnu prijavu dostavio naređenje Dušana Lončara o napadu na stanovništvo Lovasa. Dodaje se da je sam Lončar svedočeći pred Višim sudom u Beogradu u predmetu Lovas tvrdio: “Ne bežim ni od jedne naredbe koju sam potpisao”.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Raspisani konkursi u oblasti javnog informisanja

Beograd, 14. april 2019. – Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je devet ko…