Naslovna Civilno društvo FHP: Žrtve da postanu briga društva i institucija Srbije i Hrvatske

FHP: Žrtve da postanu briga društva i institucija Srbije i Hrvatske

3 minuta za čitanje
0
325
Oluja

Beograd, 05. avgust 2020. –Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je da, ni nakon 25 godina, pravda za žrtve počinjenih zločina još uvek nije dostignuta, za šta odgovornost snose i institucije Hrvatske i institucije Srbije.

Ove godine navršava se 25 godina od vojno-policijske akcije „Oluja”, tokom koje su hrvatske vojne snage počinile mnogobrojne zločine protiv Srba koji su živeli na području tzv. Republike Srpske Krajine.

Dok se u Hrvatskoj godišnjice Oluje proslavljaju, ignorišući zločine počinjene u toku i nakon operacije Oluja, u Srbiji se na državnim obeležavanjima žrtve Oluje zloupotrebljavaju u političke svrhe. Obe države imaju pravnu i moralnu obavezu da promene odnos prema nasleđu zločina počinjenih tokom Oluje, kao i da svojim konkretnim delima pokažu da briga o žrtvama i procesuiranje odgovornih za ratne zločine predstavljaju stub budućeg pomirenja“, navodi se u saopštenju FHP.

U njemu se ocenjuje da su žrtve, preživeli i porodice ubijenih i nestalih tokom Oluje nevidljive žrtve za institucije Hrvatske i Srbije.

Bilo da danas žive u Hrvatskoj ili Srbiji, oni nemaju nikakvu materijalnu, zdravstvenu ni psihosocijalnu podršku institucija. Do danas im nije priznat status civilnih žrtava rata“, podseća se u saopštenju.

Kako se objašnjava, zakoni koji regulišu postupak priznanja statusa civilnih žrtava rata u obe države propisuju takve uslove koje žrtvama Oluje onemogućavaju sticanje tog statusa.

FHP je u saopštenju ocenio i da, pored toga što su žrtve i njihove porodice nevidljive za institucije Srbije, na obeležavanjima se ignorišu činjenice o prisilnoj mobilizaciji izbeglica po njihovom dolasku u Srbiju kao i o tome da izbeglice iz Krajine nisu bile dobrodošle u Srbiji.

Osim toga, dodaje se, predstavnici Srbije i Republike Srpske ne spominju kontekst koji je prethodio „Oluji“ i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva koje je usledilo nakon zauzimanja velikih delova Hrvatske od strane različitih srpskih snaga.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

ACT: Poziv za dodelu grantova za javno zagovaranje na lokalnom nivou

Beograd, 15. novembar 2021. – Projekat Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansk…