Naslovna Civilno društvo FHP: Žrtve Oluje da dobiju status civilnih žrtava rata

FHP: Žrtve Oluje da dobiju status civilnih žrtava rata

2 minuta za čitanje
0
443
Oluja

Beograd, 6. avgust 2019. – Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvao je nadležne institucije Srbije da sistemski reše problem građana koji su kao civili pretrpeli teške povrede osnovnih prava u oružanim sukobima 1990-ih godina.

FHP je saopštio da ni 24 godine posle vojno-policijske operacije Oluja, u kojoj je raseljeno više od 200.000 Srba, opljačkana imovina, a više stotina Srba ubijeno, nijedna žrtva Oluje u Srbiji danas nema status civilne žrtve rata.

Razlog za to je činjenica da nadležni državni organi kao žrtve rata ne prepoznaju osobe koje su nastradale van teritorije Srbije, iako to Zakonom o civilnim žrtvama rata nije izričito propisano.

FHP je naglasio da su neke žrtve Oluje ili članovi njihovih porodica uspeli da ostvare prava po tom zakonu iz 1996. godine, ali su im ona ukinuta kada je praksa 2013. godine promenjena.

Tada je FHP podneo zahtev za priznanje statusa civilne žrtve u ime drugih žrtava nesrpske nacionalnosti iz Sjeverina koji su takođe, isto kao i žrtve iz Oluje, povredu pretrpele van teritorije Srbije.

Umesto da zahtev prihvati, nadležno Ministarstvo rada i socijalne politike zauzelo je stav da se zakon ne primenjuje na slučajeve kada su smrt ili povreda nastupile na teritoriji drugih republika bivše Jugoslavije i po tom osnovu ne samo odbilo zahtev žrtava iz Sjeverina, već je ukinulo i sva ranija rešenja kojima su bila priznata prava žrtvama iz Hrvatske i BiH“, navodi se.

Prema podacima FHP-a, od 2015. godine do danas Ministarstvo je ukinulo 27 rešenja i time oko 30 ljudi ostavilo bez ranije stečenih zakonskih prava.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…