Naslovna Kultura Film Film “Isti”: Najbolji dokumentarni film 32. Hercegnovskog filmskog festivala

Film “Isti”: Najbolji dokumentarni film 32. Hercegnovskog filmskog festivala

4 min read
0
119
Dokumentarni film ''Isti''

Požega, 7. avgust 2018. –  Zlatnu mimozu za najbolji dokumentarni film na 32. Hercegnovskom filmskom festivalu dobio je film “Isti” reditelja Dejana Petrovića iz Srbije „za svež i osoben autorski glas i za ingeniozno korišćenje dokumentaristike u stvaranju majstorske metafore o sudbini čoveka i pravom značenju pojmova sloboda i identitet“.

Na Svečanom zatvaranju 32. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival na Kanli Kuli, Grand Pri – Zlatna Mimoza je  uručen reditelju Dejanu Petroviću.

U selekciji dokumentarnog filma prikazano je 29 dokumentaraca, autora koji dolaze iz Portugalije, Hrvatske, Irana, Meksika, Velike Britanije, Kazahstana, Nemačke, Španije, Moldavije, Francuske, Tunisa, Palestine, Švajcarske, Norveške, Turske, Finske, Ukrajine, Austrije, Poljske, Rumunije, Belgije, Italije, Bangladeša, Švedske, Kine, Kanade, Indije, Rusije i Srbije.

Uživao sam gledajući filmove svojih kolega, koji su prikazani u selekciji dokumentarnog filma. Tematski i poetski različiti, ovi filmovi predstavljali su ozbiljnu konkurenciju našem filmu. Mnoge od tih  dokumentaraca mogli smo videti na najznačajnijim festivalima dokumentarnog filma širom sveta, od IDFA, preko  Berlinale Shorts-a, Hot Docs-a, Sheffield-a, Visions du Reel-a, Jihlave, Doc Leipzig-a i Krakova. Neki od njih su i nagrađeni na pomenutim festivalima. Zadovoljstvo je biti deo dokumentarnog programa ovogodišnjeg Hercegnovskog festivala, ali još veće kada žiri prepozna film, a autoru dodeli priznanje, izjavio je Petrović.

Pored Huaćing Đina, reditelja iz Kine, Senada Šahmanovića, reditelj iz Crne Gore, u žiriju dokumentarne selekcije bila je i Zofia Kovalevska, rediteljka iz Poljska, dobitnica Grand prija za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjem Hercegnovskom festivalu za film Closed Ties, koji se našao u i najužem izboru za nominaciju za Oskara.

Podsećamo, Isti je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema.

Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija film je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Film je premijerno prikazan u novembru prošle godine na 30. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), a nakon toga na brojnim festivalima širom sveta.

Do sada film je osvojio šest nagrada, uključujući i Grand pri za najbolji kratkometražni dokumentarac na ovogodišnjem 65. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Šabić: Javno iznošenje ličnog stava o kršenju društvenih pravila ne može i ne sme se zabraniti ni jednom pojedincu, pa ni Povereniku

Beograd, 15. oktobar 2018. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaš…