Naslovna Društvo Filozofski fakultet osudio vređanje profesora Sinanija i rektorke Popović na TV Hepi

Filozofski fakultet osudio vređanje profesora Sinanija i rektorke Popović na TV Hepi

3 minuta za čitanje
0
332
Filozofski fakultet Beograd

Beograd, 01. oktobar 2019. – Vređanje na nacionalnoj osnovi profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija 30. septembra u emisiji ” Dobro jutro Srbijo” na televiziji Hepi najoštrije je osudila uprava Filozofskog fakulteta.

Filozofski fakultet je podvukao da je profesor Danijel Sinani dugogodišnji predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, za čijeg su mandata na UNESCO-vu listu reprezentativnog svetskog kulturnog nasleđa upisana trenutno jedina tri kulturna elementa poreklom iz Srbije – porodična slava, kolo i pevanje uz gusle.

U saopštenju je navedeno da je Milomir Marić, glavni urednik TV Hepi, omalovažavao je profesora Sinanija, otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju, što je za svaku osudu.

Naime, Marić je Sinaniju, zbog kako je rekao “sumnjivog prezimena” otvoreno osporavao pravo da učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i bude moralni sudija jer bi, kako tvrdi Marić, na Kosovu “Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali“, navodi se u saopštenju Uprave Filozofskog fakulteta.

Tokom ovog napada, dodaju, Marić je vređao i članove porodice profesorke Ivanke Popović, rektorke Univerziteta u Beogradu, uz tvrdnju da je u njenoj porodici promena strane normalna i da joj je stric “bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada”.

Kroz prebrojavanje etničkih krvnih zrnca, ismevanje i vređanje najbližih srodnika ili naučnih rezultata, iz nekog razloga nepodobnih profesora, na veoma direktan način je upućena pretnja svima koji se bore za autonomiju univerziteta. Koristimo ovu priliku da ustanemo u zaštitu profesora Danijela Sinanija, rektorke Ivanke Popović i svih profesora Univerziteta u Beogradu koji su poslednjih meseci izloženi sve žešćim napadima vlasti, njima vernim medijima i tzv. “političkim analitičarima“, ističe se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mijatović: Presuda za ubistvo Ćuruvije jedna od najvažnijih za bezbednost novinara poslednjih decenija

Beograd, 06. jul 2020. – Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović za Cenzo…