Naslovna Vesti Srbija Firma Veselinovića i Radoičića koristi jednu od eksluzivnih državnih zgrada u Beogradu

Firma Veselinovića i Radoičića koristi jednu od eksluzivnih državnih zgrada u Beogradu

6 minuta za čitanje
0
1,212
Zvonko Veselinović i Milan Radoičić

Beograd, 21. jun 2019. – Firma čiji su vlasnici biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović i potpredsednik vodeće partije kosovskih Srba Srpske liste Milan Radoičić od 2015. godine koristi jednu od ekskluzivnih državnih zgrada u Birčaninovoj ulici u centru Beograda, objavljeno je na portalu Radija slobodna Evropa.

Hotelijerska firma “Dolly Bell d.o.o“, čiji su vlasnici braća Žarko i Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, registrovana je na adresi Birčaninova 27, u zgradi čiji je vlasnik Republika Srbija i kojom raspolaže Dipos.

Međutim, Dipos u svom odgovoru za Radio Slobodna Evropa navodi da sa firmom “Dolly Bell d.o.o.” nije imao zaključen ugovor o zakupu.

Obaveštavamo vas da predmetni objekat koristi neovlašćeno drugo preduzeće, protiv koga su pokrenuti sudski postupci za naplatu duga, neosnovano bogaćenje i iseljenje“, stoji u odgovoru Diposa, prosleđenom RSE putem pošte.

Dipos u svom odgovoru ne navodi kako se zove preduzeće koje neovlašćeno koristi objekat u Birčaninovoj 27, iako je RSE u svom upitu tražio imena svih zakupaca na toj adresi, kvadraturu prostora kog država iznajmljuje, kao i kolika je mesečna cena zakupa.

Umesto toga, Dipos naznačava da je pravosnažnom presudom Privrednog suda u Beogradu od 16. januara 2019. godine naloženo iseljenje iz prostorija u Birčaninovoj 27, a Privredni sud izdao je i rešenje za iseljenje 30. aprila ove godine.

Dipos dalje u odgovoru za RSE precizira da postupak iseljenja “još nije okončan“, pri čemu se ponovo ne imenuje firma koju je trebalo iseliti.

Na objektu u Birčaninovoj 27 stoji tabla da se tu nalazi sedište firme “Dolly Bell“, a na toj adresi je firma registrovana i u Agenciji za privredne registre (APR).

Podaci APR-a pokazuju da je firma “Dolly Bell” ćerka firma preduzeća “Inkop d.o.o.” iz Ćuprije.

Inkop” je osnovao “Dolly Bell” u maju 2015. godine. Vlasnici “Inkopa” su braća Zvonko i Žarko Veselinović i Milan Radoičić.

Inkop” je ranije, kako stoji u evidenciji APR-a, bio u vlasništvu Veselinovićeve sestre Dušice Maksimović. Nakon što su mediji preneli da ta firma učestvuje u radovima na deonici auto-puta Koridor 11, Maksimović je u septembru 2018. godine vlasništvo nad “Inkopom” prenela na braću Veselinovića i Radoičića.

Firma “Dolly Bell” registrovana je u APR-u 12. maja 2015. godine.

U bazi APR-a dostupan je osnivački akt firme, u kom se kao datum osnivanja navodi 6. maj 2015. godine, a kao adresa sedišta firme navodi se Birčaninova 27 u Beogradu. Po podacima APR-a, zakonski zastupnik firme “Dolly Bell” je Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića.

S obzirom na to da Dipos tvrdi da sa firmom “Dolly Bell” nije potpisao ugovor o zakupu, proizlazi da je ta firma od svog osnivanja prijavljena na toj adresi, iako sa državom nema ugovor o rentiranju.

Objekat u Birčaninovoj ulici koji je u državnom vlasništvu nalazi se u centralnoj gradskoj zoni, u opštini Savski venac.

U susednoj zgradi koja se nalazi pored prostorija u kojima je firma “Dolly Bell”, na broju 29, smeštena je Ambasada Finske, navedeno je u tekstu RSE.

Dipos (nekadašnje Diplomatsko stambeno preduzeće) je ovlašćeni predstavnik države u raspolaganju njenim posebno vrednim nekretninama.

Na portalu tog društva navedeno je da Diposov portfolio obuhvata više od 300 nekretnina smeštenih “na nekim od najatraktivnijih lokacija u Beogradu”. Precizira se da je fokus Diposa na potrebama diplomatske i međunarodne zajednice u glavnom gradu Srbije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…