Naslovna Društvo First Draft koalicija za verifikaciju sadržaja

First Draft koalicija za verifikaciju sadržaja

1 minuta za čitanje
0
784

Koalicija First Draft, pokrenuta u junu 2015., grupa je profesionalaca koji se bave društvenim medijima i za cilj ima dati odgovore na pitanja prikupljanja, verifikacije i korišćenja korisničkih sadržaja sa društvenih mreža, i to putem treninga i analiza.

Osnivači Koalicije dolaze iz različitih organizacija i projekata posvećenih podizanju standarda u korišćenju sadržaja sa društvenih mreža, poput Bellingcat, Eyewitness Media Hub, Emergent, Meedan, Reported.ly, Storyful i Verification Junkie.

Cilj First Drafta je fokusirati se na pitanja etike, verifikacije, autorskih prava i zaštite i poziv na učešće u raspravi o ovim pitanjima otvoren je za celu medijsku zajednicu, uključujući studente, predavaće, reportere i urednike.

Projekat First Draft podržava Google Lab i trenutno je u toku razvoj web sajta koji će nuditi trening materijale, bazu studija slučajeva, resurse i alate.

Do tada Koalicija svoje materijale objavljuje na platformi Medium, a njihov rad možete pratiti i putem Twitter naloga @FirstDraft.

Izvor: Medija centar Sarajevo

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: Zašto nema mnogo prijavljenih krivičnih dela protiv životne sredine?

Beograd, 15. avgust 2022. – Prema podacima iz pravosudne statistike imamo veoma mali…