Naslovna Vesti Srbija Fiskalni savet o neselektivnim novčanim isplatama građanima

Fiskalni savet o neselektivnim novčanim isplatama građanima

3 minuta za čitanje
0
295
Vlada Republike Srbije

Beograd, 05. maj 2021. – Fiskalni savet objavio je analizu “neselektivnih novčanih isplata građanima” i ocenio da je to loša mera ekonomske politike koju bi trebalo trajno napustiti.

Fiskalni savet je nezavisan državni organ, odgovoran Narodnoj skupštini Republike Srbije.

U saopštenju se navodi da se slično kao u 2020. godini, kada je punoletnim građanima bila pružena mogućnost da dobiju 100 evra jednokratne pomoći, sada predviđa neselektivna isplata 60 evra svim punoletnim građanima i dodatnih 50 evra za penzionere.

Fiskalni savet je već nekoliko puta tokom 2020. ocenio da je isplata 100 evra svim punoletnim stanovnicima Srbije ekonomski neopravdan i neracionalan način trošenja javnih sredstava. Pošto se i pored toga slične mere nastavljaju u 2021. postoji opasnost da one postanu uobičajena praksa“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, za finansiranje jednokratnih novčanih isplata stanovništvu u prošloj i ovoj godini neophodno je zaduženje zemlje za više od milijardu evra, te se dodaje da je isplata 100 evra u 2020. godini koštala 610 miliona evra, a da se za za slične namene ove godine planira dodatnih 440 miliona evra.

Koliko su to velika sredstva možda najbolje ilustruju pdaci da izgradnja čitavog Moravskog koridora od Pojata do Peljine košta oko 800 miliona evra, a da je izgradnja i opremanje Kliničkog centra Niš koštalo oko 50 miliona evra“, ističe se u saopštenju.

Naglašava se da takve dotacije stanovništvu imaju neznatan uticaj na ubrzanje bruto društvenog proizvoda i da se u budžet vraća oko 10 odsto isplaćenih sredstava kroz povećanu naplatu poreza.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…