Naslovna Politika Folksvagen obustavlja proizvodnju poslednje verzije modela “buba”

Folksvagen obustavlja proizvodnju poslednje verzije modela “buba”

3 minuta za čitanje
0
129
Volkswagen

Volfsburg, 10. jul 2019. – Nemačka kompanija Folksvagen (Volkswagen) obustavlja proizvodnju poslednje verzije modela “buba”, u fabrici u meksičkom gradu Puebla.

Odluka znači kraj puta za vozilo koje je simbolizovalo mnoge stvari od 1938. kada je proizvedena prva “buba“.

Automobil je bio simbol posleratnog ekonomskog procvata i sve većeg blagostanja srednje klase, ali i globalizacije, pošto je postao prepoznatljiv širom sveta. U SAD je 60-ih godina prošlog veka postao simbol kontrakulture.

Originalni dizajn “bube” osmislio je austrijski inženjer Ferdinand Porše, koji je angažovan da realizuje ideju nekadašnjeg nemačkog diktatora Adolfa Hitlera o “narodnom automobilu“, koji bi bio pristupačan širokim slojevima stanovništva, po uzoru na Fordov “model T” u SAD.

Masovna proizvodnja “bube” otkazana je zbog Drugog svetskog rata.

Umesto toga, u velikoj novoj fabrici oko koje se razvio grad Volfsburg, počela je proizvodnja vojnih vozila, u kojoj su pod prisilom i u užasnim uslovima radili radnici i ratni zarobljenici iz cele Evrope, prenela je agencija AP.

Pod nadzorom britanskih okupacionih snaga, Folksvagen posle rata ponovo postaje proizvođač civilnih automobila, a fabrika te kompanije prebačena je 1949. u vlasništvo nemačke vlade i savezne države Donja Saksonija, koja je i danas vlasnik dela kompanije.

Do 1955. godine u Volfsburgu je proizvedeno milion “buba“, a najvažnije strano tržište za taj model postale su SAD, gde je 1968. godine prodato 563.522 komada, ili 40 odsto godišnje proizvodnje.

Proizvodnja u Volfsburgu okončana je 1978. sa dolaskom novih modela kao što je “golf“, ali “buba” je preživela. Proizvodnja izvornog modela “bube”je nastavljena u Meksiku od 1967. do 2003. godine, što je duže nego što se auto proizvodio u Nemačkoj.

Poslednji primerak inovirane “bube” iz završne serije od 5.961 automobila završiće u muzeju posle ceremonija kojima će 10. jula u Puebli biti obeležen kraj proizvodnje, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vladimir Bilčik novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Brisel, 21. oktobar 2019. – Za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju imenovan je…