Naslovna Politika Evropska unija Fon der Lajen: Moj prioritet da se Zapadni Balkan što više približi EU

Fon der Lajen: Moj prioritet da se Zapadni Balkan što više približi EU

3 minuta za čitanje
0
150
Ursula fon der Lajen

Brisel 10. septembar 2019. – Izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će veoma dobri odnosi i snažna saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana biti u žiži prioriteta tokom njenog predsedavanja Evropskom komisijom.

Predstavljajući nove evropske komesare Ursula fon der Lajen je podvukla da je Mađarska zemlja koja, isto kao i ona, “ima jasan cilj da je Zapadni Balkan veoma važan” i da će “poraditi na tome da bude što bliži EU“.

Ona je time odgovorila na pitanje novinara čime se rukovodila da za komesara za proširenje imenuje Tročanjija, bivšeg ministra pravde Mađarske, zemlje koja je isto kao i zapadnobalkanske zemlje suočena s problemima vladavine prava.

Želim veoma dobre odnose i snažnu saradnju sa zapadnobalkanskim zemljama i to će biti u žiži mojih prioriteta tokom predsedavanja Evropskom komisijom”, rekla je Fon der Lajen.

Zamoljena da kaže koju zemlju Zapadnog Balkana ima u vidu kao novog člana EU, predsednica EK je objasnila da to “zavisi od zemlje koja napreduje ka Evropi“.

Jer, predočila je ona, ta zemlja “mora steći iste vrednosti i temeljna pravila koja se neće promeniti i sve zemlje moraju dokazati i raditi da ispune iste uslove, sposobnost kao članice Unije“.

A za to nema redosleda među njima, već zavisi od njihovog uspeha na tom putu“, dodala je.

Ursula fon der Lajen je podvukla da će bitnu ulogu u politici EU kad je reč o prijemu novih članica i odnosima sa zemljama susedstva EU imati novi potpredsednik EK i visoki predstavnik za bezbednosnu i spoljnu politiku Žozep Borel.

Takođe je navela da u resoru proširenja i susedstva nema nikakve suštinske promene i da ciljevi ostaju isti, iako je u samom nazivu resora to sažeto u “susedstvo i proširenje“, preneo je Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Spremo: Društveni dijalog kao ozbiljan način pristupa i izveštajima domaćih organizacija

Beograd, 29. maj 2020. – “Kritike sa međunarodnog nivoa na neki način bivaju adresir…