Naslovna Vesti Evropska unija Fon der Lajen, u prvom govoru o stanju EU, najavila plan za obnovu Zapadnog Balkana

Fon der Lajen, u prvom govoru o stanju EU, najavila plan za obnovu Zapadnog Balkana

4 minuta za čitanje
0
149
Urusla fon der Lajen

Brisel, 16. septembar 2020. – Predsednik Evropske komisije svake godine u septembru sa evropskim poslanicim diskutuje o onome što je Komisija postigla tokom prethodne godine, šta namerava da uradi i o viziji budućnosti.

Ovo je bio prvi govor o stanju EU predsednice Ursule fon der Lajen.

Ove godine, to je bila i prilika da se razmotri šta je urađeno u borbi protiv pandemije i oživljavanju ekonomije i šta još treba uraditi na tom planu. Fon der Lajen je svoj govor održala u trenutku kada se pregovara o novom dugoročnom budžetu koji će oblikovati EU u narednim godinama.

Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen rekla je u svom prvom govoru o stanju EU da je budućnost celog Zapadnog Balkana u Uniji. Obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta, Fon der Lajen je rekla da EU mora asertivnije da reaguje na dogadjaje u svetu i da produbi odnose sa svojim prijateljima i saveznicima.

Fon der Lajen je rekla i da će Komisija uskoro predstaviti plan za obnovu Zapadnog Balkana.

Reč je o ekonomskom i investicionom paketu za region vrednom više milijardi evra koji je najavljen pred samit EU-Zapadni Balkan održan početkom maja u Zagrebu.

Predsednica EK je rekla i da je odluka o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila istorijska.

Fon der Lajen je govorila i o zelenom rastu za Evropu, smanjenju emisija ugljenik-dioskida, borbi protiv pandemije, potrebi reforme SZO i STO, solidarnosti, ulozi EU kao geopolitičkog igrača.

Predsednica EK je istakla da je nesumnjivo potrebno da Evropa zauzme jasan stav o globalnim pitanjima i preduzme brze akcije.

Komentarišući stav nekih članica da je Evropa prespora, Ursula fon der Lajen je rekla: “Budite hrabri i pređite na glasanje kvalifikovanom većinom, barem o pitanju ljudskih prava i sankcija za njihovo kršenje“.

Fon der Lajen je najavila da će Evropska komisija ovog meseca objaviti prvi izveštaj o vladavini prava u članicama.

Taj izveštaj će poslužiti kao osnova da se obezbedi da nema “nazadovanja” i da će novac iz budžeta EU biti zaštićen od korupcije.

Govoreći o pandemiji korona virusa, predsednica EK je istakla da pandemija još nije gotova i da ona mora da bude rešavana odgovorno,  jedinstveno i sa izuzetnom pažnjom.

Fon der Lajen je podsetila i da je EU, zajedno sa civilnim društvom, G20 i Svetskom zdravstvenom organizacijom uspela da sakupi 16 milijardi evra za finansiranje istraživanja vakcine, testova i lečenja, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Kipra i Malte zbog šeme “zlatnog pasoša”

Brisel, 20. oktobar 2020. – Evropska komisija pokrenula je postupke protiv Kipra i Malte z…