Naslovna Društvo Fond za humanitarno pravo podneo krivičnu prijavu protiv člana Predsedništva SNS

Fond za humanitarno pravo podneo krivičnu prijavu protiv člana Predsedništva SNS

3 min read
0
605
Tužilaštvo za ratne zločine

Beograd, 9. mart 2018. – Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv Svetozara Andrića, nekadašnjeg komandanta Birčanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a kasnije načelnika Štaba Drinskog korpusa VRS.

Krivična prijava je podneta zbog više zločina počinjenih tokom sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH), piše u saopštenju.

Svetozar Andrić je zamenik predsednika opštine Novi Beograd i član Predsedništva Srpske narodne partije.

Andrić je kao komandant Birčanske brigade VRS, u čijoj su se zoni odgovornosti nalazile opštine Vlasenica i Zvornik, 28. maja 1992. godine naredio „iseljavanje“ bošnjačkog stanovništva iz Zvornika, što je za posledicu imalo odlazak više od 10.000 Bošnjaka na prostor Malog Zvornika, Kalesije, sela Snagovo i Kula Grada, navodi Fond.

Nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. godine, Andrić je izdao naređenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici (BiH), piše u saopštenju.

Logor je postojao sve do 30. septembra 1992. godine i u tom periodu su zatočenici boravili u nehumanim uslovima – spavali su na betonu, dobijali su jedan obrok dnevno i nisu imali osnovne higijenske uslove za život, ukazao je Fond.

Većina ih je svakodnevno prebijana, žene koje su bile zatvorene u logoru su silovane, a oko 160 zatočenika je ubijeno, saopštio je Fond.

Takođe, u maju i junu 1992. godine, brigada kojom je komandovao Andrić proterala je bošnjačko stanovništvo iz više od 20 sela u opštini Vlasenica, piše u saopštenju.

U martu 1993, pripadnici brigade kojom je Andrić komandovao spalili su selo Gobelje u opštini Vlasenica, navodi Fond.

Ukazom predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Andrić je 14. jula 1995. godine imenovan za načelnika Štaba Drinskog korpusa VRS, u vreme dok su još trajale masovne egzekucije srebreničkih Bošnjaka, ukazuje se u saopštenju.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

KRIK: Siniša Mali platio 200.000 dinara, tužilaštvo obustavilo postupak

Beograd, 22. oktobar 2018. – Ministar finansija Siniša Mali platio je krajem …