Naslovna Politika FoNet onemogućen da neposredno izveštava o aktivnostima gradonačelnika Beograda

FoNet onemogućen da neposredno izveštava o aktivnostima gradonačelnika Beograda

2 minuta za čitanje
0
154
Zoran Radojičić

Beograd, 11. januar 2020.  – Redakcija Novinske agencije FoNet protestuje što nije obaveštena, ni pozvana da izvesti o tome da je gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić bio u kontroli radova u Ulici 27.marta.

FoNet navodi da ova agencija ni u petak nije bila obaveštena, ni pozvana da izvesti o izjavi gradonačelnika Beograda posle sastanka sa izvođačima radova na rekonstrukciji ove beogradske ulice.

U toku obilaska radova Radojčić je dao izjavu samo Tanjugu, dok je u petak izjava gradonačelnika bila i za još nekoliko odabranih medija.

Redakcija pita ko je i na osnovu kojih kriterijuma procenio da je FoNet nepodoban da izveštava o ovim aktivnostima gradonačelnika?

Medijima i građanima koji koriste i prate vesti FoNeta na ovaj način uskraćeno je pravo da budu informisani kroz agencijske servise, a novinarima Agencije da gradonačelnika pitaju razlozima velikog kašnjenja radova.

Umesto mogućnosti neposrednog izveštavanja sa ovih događaja, FoNetu su dostavljena zvanična saopštenja.

Redakcija podseća da Zakon o javnom informisanju i medijima u članu 4. zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja.

Zakon, takođe, propisuje da se ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija.

Sloboda javnog informisanja, napominje se u Zakonu, ne sme se povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja.

FoNet će iskoristiti sva pravna i medijska sredstva da se suprotstavi diskriminaciji, ukoliko se ovakvi slučajevi budu ponovili, i obavestiti o tome domaća i međunarodna novinarska udruženja i asocijacije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ministri EU kritikovali Tursku zbog Aja Sofije

Brisel, 13. jul 2020. – Ministri spoljnih poslova Evropske unije kritikovali su Turs…