Naslovna Vesti Srbija Formira se evidencija postupaka za zaštitu od diskriminacije

Formira se evidencija postupaka za zaštitu od diskriminacije

3 minuta za čitanje
0
300
diskriminacija

Beograd, 23. april 2021. – Posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije, u Srbiji će biti uspostavljena jedinstvena evidencija o svim postupcima za zaštitu od diskriminacije kroz centralni registar koji će voditi Poverenik.

Dogovor o tome su postigle ministarka pravde Maja Popović i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na sastanku na kojem su razgovarale o unapređenju ljudskih prava, mehanizmu zaštite od diskriminacije i vladavini prava, kao i o drugim značajnim aktivnostima u cilju efikasnog sprovođenja Akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima o pridruživanju EU.

Postupak i rokove u kojima će sudovi pseudonimizovane odluke i dostavljati Povereniku u cilju vođenja ove evidencije, utvrdiće Ministarstvo pravde, koje očekuje da će ovaj način sistem praćenja stanja u oblasti zaštite ravnopravnosti biti značajno unapređen i u potpunosti zaokružen.

Tokom sastanka, Poverenica je ukazala na potrebu da se kroz saradnju dva organa unapredi zaštita i osigura puno i jednako uživanje svih ljudskih prava osobama sa invaliditetom, a naročito onim koje su lišene poslovne sposobnosti, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Popovićeva i Jankovićeva su se saglasile da ukidanje instituta potpunog lišenja poslovne sposobnosti i prelazak sa medicinskog na socijalni pristup invalidnosti, podrazumeva uklanjanje prepreka za veće učešće građana sa invaliditetom u društvu.

Ministarka Popović je najavila da se razmatra povećanje broja sudskih tumača za znakovni jezik za građane sa senzornim invaliditetom, u cilju njihovog boljeg i lakšeg pristupa pravdi.
Popovićeva i Jankovićeva su se dogovorile i o nastavku saradnje u cilju unapređenja ravnopravnosti svih građana i građanki.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Marinović: Korišćenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Beograd, 15. avgust 2022. – Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korišć…