Naslovna Politika Francuska nudi Srbiji pomoć da pospeši reforme i model puta ka članstvu u Evropskoj uniji

Francuska nudi Srbiji pomoć da pospeši reforme i model puta ka članstvu u Evropskoj uniji

4 minuta za čitanje
0
193
Emanuel Makron

Pariz, 15. jul 2019. – Pariz nudi Srbiji pomoć da pospeši reforme i model puta ka članstvu u Evropskoj uniji, piše francuski dnevnik Lezeko povodom posete predsednika Emanuela Makrona Beogradu 15-16. jula, uz ocenu da poseta treba da “obnovi veoma narušeni dijalog Pariza i Beograda”.

List francuskih poslovnih krugova se poziva na zvaničnike u okruženju predsednika Makrona i dodaje da postoje “tri slabosti i prepreke” na putu Srbije ka EU, a Makron će videti i kako vratiti Beograd i Prištinu za pregovarački sto.

Najpre, kako ko to objašnjavaju zvanični krugovi u Parizu, “više zemalja, uključujući  Francusku, odbija ulazak novih članica u EU klub koji je već oslabljen i budi mnoge sumnje“.

Tu je potom i loša pripremljenost samih kandidata i“, dodaju, “Evropska komisija je u poslednjem izveštaju o Srbiji ukazala na to da ima još ozbiljnih slabosti koje moraju biti otklonjene kad je reč o pluralizmu sredstava informisanja, korupciji, pranju novca, organizovanom kriminalu, delovanju pravosuđa“.

Otud, navodi Lezeko, “Francuska nudi Srbiji da joj pomogne u pospešenju svog modela (reformi i puta ka EU), kažu zvaničnici u okruženju šefa francuske države“.

Najzad, kako to vidi Pariz, sređivanje eksplozivne situacije koja i dalje postoji između Srbije i njene bivše pokrajine Kosova mora se smatrati preduslovom za članstvo” Srbije, prenosi pariski dnevnik, uz napomenu da su carine Prištine od 100% na robu iz Srbije zakočile dijalog s Beogradom.

List podvlači da je jedan od ciljeva posete Emanuela Makrona i da pokuša da dve strane vrati za pregovarački sto.

Pariz želi da se ponovo angažuje  u Srbiji, pored ostalog i zato da ne prepusti Rusiji i Kini da tamo zauzmu mesto“, ističe francuski dnevnik.

List piše i da su “čvrsti i stari odnosi prijateljstva Francuske i Srbije stavljeni na teško iskušenje za poslednjih dvadeset godina“, od NATO bombardovanja Srbije pa do brzog francuskog priznavanja proglašenja nezavisnosti u Prištini, kao i “ogromne greške francuskog protokola” u odnosu na srpskog predsednika Aleksandra Vučića na obeležavanju godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu.

Zaboraviti da je Srbija odigrala ključnu ulogu u pobedi u Prvom svetskom ratu je doživljeno u Beogradu kao duboko poniženje“, zaključuje Lezeko, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…