Naslovna Politika Evropska unija Francuska: Približiti odlučivanje u EU građanima

Francuska: Približiti odlučivanje u EU građanima

3 minuta za čitanje
0
424

Francuska, svesna sve većeg nezadovoljstva zbog načina upravljanja EU, poziva na "približavanje odlučivanja u EU građanima", rekao je 28. oktobra u Viljnusu šef francuske diplomatije Loran Fabijus (Laurent Fabius). Predlozi koje je francuski ministar izneo na sastanku predstavnika parlamenata članica uglavnom se odnose na veću ulogu nacionalnih parlamenata i njihovu bolju koordinaciju sa institucijama EU. Unija, suočena sa ekonomskom krizom koja joj je nametnula reforme, prolazi kroz novi ciklus promena, a jedno od pitanja koje se izdvojilo jeste demokratski deficit. Unija pokušava da to pitanje reši pojednostavljenjem organizacije i većim uvidom u rad institucija među kojima se samo Evropski parlament bira direktno na izborima.

Fabijus je upozorio da se EU, šest meseci uoči izbora za Evropski parlament, suočava sa malim odzivom birača i čak raspoloženjem protiv Evrope. Zato je, prema njegovim rečima, potrebno brzo reagovati i to na svim nivoima odlučivanja – Evropske komisije, Saveta EU, Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata.

On je na 50. sastanku Konferencije za saradnju odbora za evropska pitanja parlamenata članica (COSAC) rekao da je potrebno poboljšati "demokratsko funkcionisanje, suočeni sa onim što građani doživljavaju kao prazninu ili nedostatak".

Ministar spoljnih poslova Francuske je rekao da su Evropljani u većini i dalje privrženi evropskoj ideji ali da mnogi od njih kritikuju način upravljanja EU. Zato je potrebno približiti odlučivanje u EU građanima, rekao je Fabijus.

Opširnije o izjavi  šefa francuske diplomatije Lorana Fabijusa možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija predstavila novi instrument za oporavak EU privrede nakon pandemije korona virusa

Brisel, 27. maj 2020. – Evropska komisija predstavila je predlog za osnivanje fonda od 750…