Naslovna Politika Evropska unija Francuska protiv Severnog toka 2

Francuska protiv Severnog toka 2

6 minuta za čitanje
4
436
Zoran Spasić

Beograd, 8. februar 2019. – Neposredno pred važnu odluku o novoj Direktivi o gasu u Briselu, Francuska je protiv Nemačke.

Autor teksta: Zoran Spasić, Sekretar resornog odbora za energetiku i rudarstvo Demokratske stranke

Ministar Kristijan Pegel upozorava da nemačko-ruski plan Severni tok 2 ,može ugroziti političku stabilnost.

Naime dugo vremena bilo je sumnjičavosti prema Severnom toku 2, pre svega Sjedinjene Američke Države vide gasovod od Rusije do Nemačke  kao kritičnu situaciju koja može ugroziti nemačko- američke odnose.

Francuska je dugo podržavala Nemačku, ali je onda, iznenada objavila u četvrtak da želi glasati za novu direktivu EU o gasu. Francuska vlada je izjavila da ne želi da povećava zavisnost od Rusije, ni da našteti interesima EU kao što su uradile Poljska i Slovačka.

Takođe u Vladinom saopštenju navodi se da svi ostali mogu biti zahvalni Parizu na promeni stava koji dolazi kasno, ali se nadaju da nije prekasno.

“Za budućnost Ukrajine, za sigurnost odnosa sa Nemačkom i koheziju EU bilo bi bolje da se Severni tok 2 zaustavi”, piše u saopštenju.

Uz odbacivanje gasovoda, Pariz bi se suočio sa sporom između dva ključna partnera EU, čija je saradnja ključna za stabilnost i razvoj Evrope.

Većinsko vlasništvo u EU bi se, prema tome, značajno promenilo i dovelo do usvajanja predložene direktive. To ne bi automatski značilo kraj projekta izgradnje gasovoda u kojeg je uloženo više milijardi dolara, već bi ga učinilo manje ekonomski privlačnim.

Pored toga, već se postavlja pitanje koliko je stabilno i blisko nemačko-francusko prijateljstvo. Za saveznu vladu i graditelje koje stoje iza projekta gasovoda, promena gasne direktive bi takođe bila veliki udarac.

Spekuliše se da je Francuska promenila svoj stav neposredno pred zasedanje radnog tela  EU zbog podrške Rusije žutim prslucima. Do sada je Pariz uvek vodio kampanju sa Nemačkom, Holandijom, Austrijom i drugim zemljama EU u sporu o proširenju linije Baltičkog mora za projekat.

 

Jedan od zahteva, je da dobavljač gasa ne može istovremeno da bude operater gasovoda jer trenutno projektom upravlja ruska energetska kompanija Gasprom.

Inače, pet zapadnoevropskih gasnih kompanija podržavaju ovaj projekat. To su dve Nemačke kompanije Vintershal i Uniper, francuska energetska grupa Engie, holandsko-francuski Šel i Austrijski OMV. Glasanje o reviziji Direktive o gasu će se održati na redovnom sastanku 28 država članica. Ako postoji potrebna većina, nova direktiva bi trebalo biti završena pre evropskih izbora.

Sa Severnim tokom 2, do 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa treba da se transportuje iz Rusije u zemlje koje su članice EU. Sa druge strane Baltičke države i Poljska vide rutu kao pretnju njihovoj sigurnosti. Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države upozoravaju da je Evropa previše zavisna od Rusije. I pored toga oni žele I sami da prodaju gas u Evropu.

Kancelarka Angela Merkel odgovorila je u četvrtak, u slovačkom glavnom gradu Bratislavi, da ne vidi problem u realizaciji plana, a da Nemačka takođe želi da uspostavi objekte za tečni prirodni gas iz Sjedinjenih Država.

Treba se nadati razrešenju krize, jer svako konfrotiranje i narušavanje odnosa u EU može narušiti ne samo partnerstvo između zemalja već i dovesti do ozbiljne ekonomske krize.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Slovenački premijer želi drugi blok nuklearne centrale Krško

Ljubljana, 23. avgust 2019. – Slovenački premijer Marjan Šarec založio se za izgradn…