Naslovna Politika Funkcionerska kampanja: Dominantna odlika izbornih kampanja u Srbiji od 2012.

Funkcionerska kampanja: Dominantna odlika izbornih kampanja u Srbiji od 2012.

8 min read
0
321
Transparentnost Srbija

Beograd, 5. februar 2018. – Dominantna odlika izbornih kampanja u Srbiji od 2012. do sada je takozvana funkcionerska kampanja koja podrazumeva aktivnosti funkcionera na vlasti u predizbornom periodu koje se prikazuju kao njihov uobičajeni rad, a suštinski predstavljaju zloupotrebu javnih resursa za političku promociju, ocenjeno je u izveštaju Transparentnosti Srbije (TS).

Lek za eliminisanje problema funkcionerske kampanje, smatraju u TS, jesu promene u izveštavanju medija sa ciljem da se vest razdvoji od promocije.

"Funkcionerska kampanja je izliv bliskosti prema đacima, pacijentima, gradilištima, semaforima, kravama, zebrama, stipendijama, crvenim trakama, pismima o namerama, koji državni funkcioneri na svim nivoima iskazuju od trenutka kada se raspišu izbori", kazao je saradnik TS Zlatko Minić, posećajući da ta organizacija od 2012. u pet izbornih ciklusa prati funkcionersku izbornu kampanju.

U izveštaju TS, koji analizira pet prethodnih izbornih ciklusa, navodi se da vođenje funkcionerske kampanje nije regulisano i da u najvećem broju slučajeva ne predstavlja kršenje zakona po važećim propisima.

Dodaje se da funkcionerska kampanja može imati pozitivne finansijske efekte za stranke koje funkcioneri predstavljaju i negativne efekte po javne finansije, kao i da takav oblik promocije nije svojstven samo jednoj partiji, razdoblju ili nivou vlasti.

Kako je Minić dodao, problem postojanja funkcionerske kampanje uočili su i predstavnici OEBS-a, a pominje se i u izveštaju Evropske komisije o Srbiji.

On je objasnio da se funkcionerska kampanja može prepoznati jednostavnim postavljanjem pitanja da li je aktivnost koja je predstavljena u medijima u predizbornom periodu nešto što će biti bitno za dva meseca i kakav će biti efekat te aktivnosti, odnosno da li bi projekat funkcionisao da nije bilo javnog funkcionera.

Minić je kazao da je problem i što mediji o aktivnostima funkcionera u predizbornom periodu izveštavaju ne u izbornom bloku, već u gledanijem informativnom programu, pa na taj način partije sa kojima birači identifikuju te funkcionere dobijaju izuzetnu promociju.

"Dosadašnji monitorinzi TS su pokazali i da mediji najčešće ne izveštavaju o samom događaju ili njegovom značaju za lokalnu sredinu ili državu, već šta je funkcioner radio i rekao", kazao je Minić.

To, prema njegovim rečima, "u materijalnom smislu može da znači da takav vid promocije može da vam umanji troškove za reklamu, što je već pokazano na izborima još 2014. godine".

Promena u izveštavanju medija, smatra Minić, najbolje je rešenje za eliminisanje problema funkcionerske kampanje, "tako što bi se razdvajala vest od prazne promocije".

Razlog za takvo stanje nije neznanje medija, dodao je on, već duboka zavisnost medija, odnosno ekonomskih centara moći od političara i funkcionera.

"Funkcionerske kampanje ima svuda u svetu, ali nema ovakav medijski tretman kao u Srbiji", rekao je saradnik TS navodeći da je ovde najčešće glavna vest šta je neko kazao ili ocenio prilikom posete ili otvaranja.

Minić je kazao da je primećeno i da u međuizbornim periodima, odnosno neizbornim godinama, ne prestaje promotivna aktivnost.

"Po našoj metodologiji praćenja kampanje, što je poređenje broja promotivnih aktivnosti u predizbornom periodu sa brojem aktivnosti u prethodnoj neizbornoj godini, vidi se da ne postoji više toliki rast predizbornih aktivnosti", kazao je on.

Kako je objasnio, u izbornoj 2014. godini bilo je 9,5 puta više promotivnih aktivnosti nego 2013. kada nije bilo izbora, da bi nakon toga veliki broj ministara i funkcionera ušlo u permanentnu izbornu kampanju tako da je na poslednjim izborima broj promotivnih aktivnosti bio samo oko tri puta veći nego u prethodnom neizbornom periodu.

Iz TS traže zakonsko uređenje koje bi suzbilo funkcionersku kampanju i predlažu da se propiše šta je u kampanji dozvoljeno.

TS je pored ostalog preporučila i da se zabrani učešće javnih funkcionera, premijera, ministara, poslanika, odbornika, gradonačelnika, na promotivnim skupovima, posetama i konferencijama koje organizuju vlast tokom izborne kampanje, kao i drugim događajima.

Preporučeno je i preciziranje pravila o izveštavanju javnosti o radu organa vlasti i javnih funkcionera u periodu predizbornih kampanja.

Predsednik TS Vladimir Goati rekao je da su beogradski izbori po obliku, formi i načinu – lokalni izbori, ali da su zapravo više od toga.

"Dobijanje Beograda na izborima za svaku od strana značiće poen i veliki korak napred za naredne izbore", kazao je Goati i ponovio da je potrebno da se vlast i opozicija dogovore o uslovima za vođenje predizborne kampanje, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Cenzolovka: NUNS ne može da napada integritet novinara

Beograd, 21. oktobar 2018. –  Burna, na momente žestoka, uvredljiva, neprijatna…