Naslovna Društvo Garancije dečijih prava ne smeju da se pretvore u frazu

Garancije dečijih prava ne smeju da se pretvore u frazu

3 minuta za čitanje
0
54
deca

Beograd, 10. decembar 2020. – Negiranje činjenice da su svi ljudi, pa i sva deca jednaki bez obzira na rasu, nacionalnost, pol i poreklo, kao i brutalna socijalna nejednakost dve su osnovne prepreke za ostvarivanje prava garantovanih Konvencijom o zaštiti prava deteta, izjavio je akademik Tibor Varadi na konferenciji povodom 30 godina od usvajanja te konvencije.

Varadi je na konferenciji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) naglasio da garancija jednakosti svih ljudi potiče iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. godine, dok “brutalna socijalna nejednakost” sprečava pristup istim pravima, čak i kada ona nisu negirana zbog rase, nacionalnosti, pola ili porekla.

“Te dve prepreke za ostvarivanje prava dece mogu dovesti do situacije da se garancije njihovih prava pretvore u frazu“, upozorio je Varadi, koji je i predsednik Odbora SANU za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava.

Konferenciju o savremenim aspektima tridesetogodišnje primene Konvencije o pravima deteta otvorio je predsednik SANU Vladimir Kostić, podsetivši na misao Fjodora Dostojevskog da “svi ideali ovoga sveta nisu vredni suze jednog deteta”.

Kostić je skrenuo pažnju na to da su tokom pandemije zatvarane škole i redukovane mogućnosti socijalizacije dece kao i odraslih, za šta veruje da je posebna tema koja će morati da dođe na dnevni red, a ukazao je i na nova pitanja koja proizilaze iz toga da su danas deca, kako je rekao, i te kako svesna duha Konvencije koja štiti njihova prava.

“Unuk mi je pojasnio da na predmetu Građansko vaspitanje uče šta su dečija prava a šta obaveze. Prava je uspeo da mi nabroji, ali se na obaveze nije posebno osvrtao”, ispričao e Kostić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Pokrenut portal za onlajn plaćanje sudskih taksi

Beograd, 15. maj 2021. – Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da je Ministarst…