Naslovna Vesti Srbija Gavrilović: Mediji danas služe za propagandu i odmazdu

Gavrilović: Mediji danas služe za propagandu i odmazdu

7 minuta za čitanje
0
273
Zoran Gavrilović

Beograd, 31. avgust 2019. – Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović izjavio je da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i vlast zajedno krše Ustav Srbije koji garantuje građanima da budu objektivno informisani.

Mediji danas služe za propagandu i odmazdu i to nisu uslovi za demokratske izbore“, rekao je Gavrilović na protestu „Jedan od pet miliona“ u Beogradu.

Gavrilović, koji je član stručnog tima protesta, rekao je da nema demokratskih izbora ako građani ne znaju ko su vlasnici medija.

Gavrilović je prvo pozdravio okupljenje građane rekavši da im se klanja do poda s obzirom da “živimo u vremenu kada neki odlaze, a neki pokušavaju da pomognu Srbiji da preživi!

On je objasnio da je bio žrtva medijskog linča, šikaniranja i laži koje je plasiralo hiljade botova na društvenim mrežama.

On je govorio i o tekstu CINS-a o izveštaju Regulatornog tela za elektronske medije o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016.

CINS-ovog izveštaja ne bi bilo da nema časnih ljudi u REM-u. Pogledao sam izveštaj koji je sa razlogom sakriven, jer je urađen na profesionalan način. U tom izveštaju nemate funkcionersku kampanju, ne vidi se promovisanje kršenja zakona koje je lek za funkcionersku kampanju”, rekao je Gavrilović.

On je naveo da od REM-a traže samo jednu stvar – da svoje podatke, koje prizvode, učine dostupnim javnosti.

Pre dve godine smo dobili sraman odgovor da su podaci koje službe REM-a proizvodi u vlasništvu privatne firme ‘Informatika iz Beograda, a to je samo firma koja radi obradu podataka. Zahtevaćemo da se ti podaci otvore i pokrenućemo postupak sa nekoliko organizacija”, poručio je Gavrilović.

Gavrilović je naveo da je, u odnosu na 2012. godinu, kada je problematična bila kampanja, jer vlast koja je bila i pre ne želi da prihvati savete Agencije za borbu protiv korupcije. On je objasnio da mehanizam koji zarobljava medije i dalje živi.

2012. godine smo imali dva izborna kruga za predsedničke izbore, kandidati su bili Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Tadić je imao 7141 sekundu u prvom krugu, a Nikolić 4008 sekundi. 2017. Vučić kao kandidat je imao pet puta više – 22491 sekundu, a Saša Janković 4950 sekundi. Ovo nisu uslovi za demokratske izbore. Mediji su postali sredstvo propagande i odmazde. U ovakvim uslovima nisu u pitanju samo izbori, pitanje je da li mi možemo da ostvarimo svoja prava”, istakao je Gavrilović.

Direktor BIRODI-ja kaže da postoji rešenje za funkcionersku kampanju, ali da je problem što Agencija za borbu protiv korupcije ne želi da radi posao.

A da budemo iskreni ni prethodnici direktora Dragana Sikimića to nisu radili. Kampanja je 2012. takođe je bila problematična, zato što vlasti i mediji ni pre 2012. ni posle 2012. ne žele da prihvate preporuke Saveta za borbu protiv korupcije. Savet je 2011. na čelu s Vericom Baraćom i 2015. sa Miloroslavom Milenović uradio dva izveštaja u kojima je pokazao da mehanizam koji zarobljava medije i dalje postoji u Srbiji. Dok ne usvojimo njihove preporuke nećemo imati demokratske izbore”, naveo je Gavrilović.

Posle govora Gavrilovića okupljeni građani su sa Terazija krenuli ka rekonstruisanom i danas otvorenom Trgu republike gde im se obratio predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.

Bastać je rekao da je vlast danas na trg, gde je bilo sukoba pripadnika vlasti i opozicije, poslala „batinaše i pajace“ označavajući kao odgovorne predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Njih je na trg poslao Vučić i njegova kopija Vesić Goran“, rekao je Bastać.

On je rekao da vlast neće uspeti da ugasi protest već da će, kada dođe vreme, aktuelna vlast odgovarati za sve što je činila.

Okupljeni na protestu nosili su naziv „Javni servis pripada nama, a ne tebi, Aleksandre Vučiću“ su se uputili ka zgradi RTS i REM-a, a skup se završio ispred predsedništva.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nemački građani, za razliku od političara, podržavaju povlačenje američkih vojnika

Berlin, 05. avgust 2020. – Nemačka vladajuća koalicija i veći deo opozicije uglavnom se sl…