Naslovna Politika Gavrilović: Na Radio-televiziji Srbije nema objektivnog i pravovremenog izveštavanja

Gavrilović: Na Radio-televiziji Srbije nema objektivnog i pravovremenog izveštavanja

3 min read
0
159
bbcsrbija19

Beograd, 21. mart 2019. –  Bivši novinar tabloida Grejem Džonson  je na konferenciji Bi-Bi-Si svedočio o ilegalnim tehnikama kojima se služe britanski tabloidi u sakupljanju informacija o poznatima.

Novinarka iz Srbije Tamara Skrozza ocenila je  da tabloidi u Srbiji, za razliku od Britanije, najviše služe za obračun sa političkim neistomišljenicima.

Džonson je u Beogradu, na panelu posvećenom etici i tabloidima, govorio o fabrikovanju priča, podmićivanju aktera da se ponašaju na određen način kako bi priča bilaskandaloznija, ali i o prisluškivanju.

Kao primer Džonson je naveo i svojevremeno fabrikovanje priča o NATO bombardovanju Beograda, za šta se izvinio domaćoj javnosti.

On je rekao da je kao bivši novinar Sandej Mirora mogao da dobije medicinske podatke o slavnim ličnostima, tako da je znao da li neko boluje od raka, da li je u drugom stanju ili je imao abortus.

Pomenuo je i prisluškivanje i ucenjivanje slavnih ličnosti kako bi od njih dobio intervju.

Imali smo neograničene budžete, ispričao je Džonson, koji više ne radi za tabloide.

Skrozza je rekla da bi volela da čuje svedočenje nekog od novinara iz srpskih tabloida, ali je izrazila sumnju da će se to ikada desiti.

Prema njenim rečima, Srbija se kao i Britanija suočava sa tabloidnim novinarstvom, ali je problem još složeniji, jer su na udaru tabloida politički protivnici vlasti.

U panelu o etici i tabloidima je učestvovao i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja koji je ukazao da Srbija, pored tabloida, ima i svojevrsne medijske "biltene", a kao primer je naveo Radio-televiziju Srbije.

Prema Gavriloviću, na Radio-televiziji Srbije nema objektivnog i pravovremenog izveštavanja, prenosi Fonet.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…