Naslovna Vesti Srbija GDF: Skupština Beograda odbila predlog da stavi van snage odluku o gondoli

GDF: Skupština Beograda odbila predlog da stavi van snage odluku o gondoli

2 minuta za čitanje
0
398
Stari dvor/Skupština grada Beograda

Beograd, 8. avgust 2019. – Građanski demokratski forum (GDF) saopštio je da je Skupština grada Beograda odbila predlog Foruma da se stavi van snage odluka o planu detaljne regulacije za gondolu na Kalmegdanu.

Kako je podsetio potpredsednik GDF Rade Veljanovski, njihova odbornička gupa u skupštini grada podnela je predlog u kojem se argumentuje da će izgradnja gondole trajno ugroziti vrednost Beogradske tvrđave, narušiti integritet i istorijsku vizuru Kalemegdana, oštetiti arheološke slojeve i dovesti u pitanje UNESCO nominaciju za projekat “Granice rimskog carstva”.

Na konferenciji za novinare pokazano je 750 potpisa građana koji su protiv gondole, a predsednik Građanskog demokratskog foruma Aleksandar Olenek najavio je da će se skupljenje potpisa nastaviti.

Ukoliko beogradska vlast nastavi da ignoriše zahteve građana i mišljenje struke, pozvaćemo građane da telima odbranimo Kalemegdan od uništavanja, dodao je Olenek.

O značaju Beogradske tvrđave govorila je i Irina Subotić, predsednica srpskog ogranka organizacije Evropa nostra, koja se bavi očuvanjem kulturne baštine.

Ona je naglasila da je gondola isplanirana bez ikakve ozbiljne studije i uz ignorisanje međunarodnih stručnih mišljenja.

Arhitekta Bojan Kovačević izrazio je nadu da će Beograd prećutno odustati od izgradnje gondole, kao što je odustao od većine planiranih rešenja na Trgu Republike.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nemački građani, za razliku od političara, podržavaju povlačenje američkih vojnika

Berlin, 05. avgust 2020. – Nemačka vladajuća koalicija i veći deo opozicije uglavnom se sl…