Naslovna Civilno društvo GIZ: Diskriminacija u Srbiji najviše se ispoljava u oblasti rada i zapošljavanja

GIZ: Diskriminacija u Srbiji najviše se ispoljava u oblasti rada i zapošljavanja

2 minuta za čitanje
0
99
diskriminacija

Beograd, 10. decembar 2020. – Istraživanje o diskriminaciji sprovedeno u okviru projekta “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa” pokazalo je da oko 95 odsto građana smatra da diskriminacija u Srbiji postoji.

Njih 74 odsto smatra da se ona najčešće ispoljava u oblasti rada i zapošljavanja, saopštila je Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ).

To istraživanje pokazalo je da 3 odsto ispitanika misli da diskriminacije najviše ima u socijalnoj zaštiti, 29 odsto u zdravstvu, 20 odsto u obrazovanju, a prema mišljenju 50 odsto ispitanika Romi su najizloženiji diskriminaciji, dok 33 odsto smatra da su to žene.

Projektni menadžet na projektu “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” Petar Antić rekao je da postojanje diskriminacije potvrđuju i slučajevi fizičkog nasilja izazvani predrasudama na nacionalnoj i rodnoj osnovi, kakvih je u poslednjih nekoliko godina bilo širom Srbije.

On je ukazao da u Srbiji postoje škole koje pohađaju samo deca romske navionalnosti, a da je stopa zaposlenosti Romkinja 12 odsto.

“U duhu Međunarodnog dana ljudskih prava, važno je napomenuti da poređenje podataka iz aktuelnih istraživanja i onih iz 2016. godine pokazuju da se broj građana koji prepoznaju i osuđuju diskriminaciju povećava”, rekao je Antić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…