Naslovna Vesti Evropska unija Globalna tražnja električne energije znatno usporena u 2022.

Globalna tražnja električne energije znatno usporena u 2022.

5 minuta za čitanje
0
65
Dalekovod

Pariz, 25. jul 2022. – Globalna tražnja električne energije znatno usporava ove godine zbog posustalog ekonomskog rasta i nezadrživih cena energije i taj će se trend verovatno nastaviti u 2023, prognozira Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Rast tražnje struje značajno usporava u 2022“, navela je IEA u novom izveštaju o tržištu električne energije.

Agencija očekuje da nakon što je globalna tražnja struje u 2021. porasla za snažnih 6% zahvaljujući ekonomskom oporavku posle popuštanja mera zbog kovida, rast u 2022. uspori na 2,4%. To znači da će biti na nivou proseka iz perioda 2015-2019.

Prema analitičarima IEA, to odražava usporavanje svetskog ekonomskog rasta, više cene energije nakon ruske invazije na Ukrajinu i ponovno uvođenje restrikcija radi očuvanja javnog zdravlja, posebno u Kini.

Pored toga, u izveštaju se navodi da će emisija CO2 u sektoru struje blago pasti u 2022.

Nakon što je u 2021. porasla do rekordnog nivoa, emisija CO2 će ove godine pasti, istina za manje od 1%“, pojašnjava se.

U Agenciji kažu da obnovljivi izvori energije rastu brže od tražnje i zamenjuju fosilno gorivo i dodatni kapaciteti u tom sektoru će doneti njihov rast na globalnom nivou od više od 10% u 2022.

Takođe EU radi na smanjenju zavisnosti od uvoza ruskog fosilnog goriva tako što ubrzava prelazak na čistu energiju.

Implementacija plana Evropske komisije RipauerIJu u velikoj meri bi ubrzala sektor obnovljive energije u narednim godinama i udvostručila njihov udeo u bruto finalnoj potrošnji energije od 2020. do 2030. i znatno smanjila upotrebu fosilnog goriva“, navela je IEA.

Uprkos tome, zbog visokih cena gasa i ograničenja isporuka, ugalj je zamena gasa u proizvodnju energije u zemljama sa rezervnim kapacitetom elektrana na ugalj.

U Evropi vlade odlažu postepeno zatvaranje elektrana na ugalj i ukidaju restrikcije kako bi proizvodile više struje iz uglja i tako smanjile potrošnju gasa i unapredile bezebdnost isporuka“, navodi se u izveštaju.

Na sve to, velikoprodajne cene struje astronomski su porasle u mnogim zemljama, navela je IEA.

U prvoj polovini 2022. cene gasa u Evropi su učetvorostručene a uglja više nego utrostručene u odnosu na isti period 2021, što je imalo za posledicu da se velikoprodajne cene struje na mnogim tržištima više nego utrostruče“, navodi se u izveštaju.

Kada je reč o 2023, u IEA kažu da glavne neizvesnosti koje utiču na prognozu za tu godinu ostaju cene fosilnog goriva i ekonomski rast.

Očekujemo da svetski rast traženje struje u 2023. ostane sličan ovogodišnjem. Snažan rast obnovljivih od 8% i oporavak proizvodnje iz nuklearne energije mogu da zamene deo energije iz uglja i gasa pa se očekuje da emisija CO2 iz sektora električne energije padne za 1%“, navela je IEA, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Marinović: Korišćenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Beograd, 15. avgust 2022. – Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korišć…